Skip to content
Close
Terug naar vorige pagina

Nieuwspoort is een perscentrum, debatcentrum en sociëteit ineen

Nieuwspoort is bij het grote publiek bekend van de wekelijkse persconferentie van de minister-president. Met grote regelmaat houden uiteraard ook andere bewindslieden en partijleiders hier hun persconferenties of presentaties. Bijna alle politiekgerelateerde bijeenkomsten komen vanuit Nieuwspoort; dat kan zijn bij de overhandiging van een onderzoeksrapport of de presentatie van een akkoord. Ook bedrijven en andere instellingen weten Nieuwspoort te vinden als er nieuws gedeeld moet worden. Het perscentrum staat symbool voor de open, transparante wijze waarop de Nederlandse democratie werkt.

Ontmoetingsplek

Nieuwspoort is op 5 maart 1962 opgericht als ontmoetingsplaats voor parlementair journalisten en politici. In het voormalige Vioolbouwershuisje aan de Haagse Hofsingel konden zij informatie uitwisselen, het nieuws verwerken en iets eten of drinken. Na een verbouwing is het monumentale pand in het gebouw van de Tweede Kamer opgenomen. Het perscentrum dankt haar naam aan de poort van het Vioolbouwershuisje.

Na dertig jaar verhuist Nieuwspoort naar het voormalige Hotel Centraal, met de ingang aan de Lange Poten. Ook dit pand maakt deel uit van het Binnenhof. Politici kunnen er veilig en snel in- en uitlopen. Sinds de overgang is Nieuwspoort enorm geprofessionaliseerd en gegroeid. Het is nog steeds een gewaardeerde ontmoetingsplek, maar nu voorzien van een restaurant en een uitgebreid dienstenpakket, waarvan diverse doelgroepen gebruik kunnen maken. Zodra de verbouwing van het Tweede Kamercomplex in 2027 is afgerond wil Nieuwspoort naar de Lange Poten-locatie terugkeren. Tot die tijd is Bezuidenhoutseweg 67 (B67) – samen met de Tweede Kamer – ons thuis.

Afbeelding Binnenhof - Uitslagenavond Nieuwspoort-IvCB

Van oudsher onafhankelijk

Nieuwspoort is het enige financieel en politiek onafhankelijke perscentrum ter wereld. Wij vinden dat journalisten altijd in vrijheid hun werk moeten kunnen doen. Wij verwelkomen parlementair verslaggevers, voorlichters, politieke partijen, vakbonden, ministeries, internationale organisaties en maatschappelijke instellingen. Zij krijgen alle de ruimte om hun nieuws over het voetlicht te brengen.

Nieuwspoort ontvangt vrijwel geen subsidies. De stichting is afhankelijk van de jaarlijkse lidmaatschapsbijdragen van Poorters en van donaties. De overige inkomsten zijn afkomstig uit de zaalverhuur en het restaurant. Eventuele exploitatiewinsten zetten we uitsluitend in voor ideële activiteiten als ondersteuning voor het vrije woord.

Fotogalerij