Close
Skip to content
Terug naar vorige pagina

Uitzending Kees Lunshoflezing 2020 Thom de Graaf

Op 18 november 2020 werd live vanuit Nieuwspoort de Kees Lunshoflezing uitgezonden. De lezing werd gehouden door Mr. Thom de Graaf, vice-president van de Raad van State, met de titel: ‘Evenwicht en tegenwicht. Adviseurs en controleurs in de democratische rechtsstaat’.

Deze dertiende lezing, opgedragen aan de te vroeg overleden voorzitter van Nieuwspoort, Kees Lunshof, politiek commentator en adjunct-hoofdredacteur van De Telegraaf, werd live vanuit de studio in Nieuwspoort uitgezonden.

Gastheer Remco Meijer, ontving aan tafel: Joop van den Berg, emeritushoogleraar parlementaire geschiedenis en publicist, Wendelmoet Boersema, journalist dagblad Trouw en Lamyae Aharouay, journalist NRC Handelsblad. Na de lezing gingen zij met elkaar en met Thom de Graaf in gesprek.

Tijdens de lezing is de centrale vraag: wat hebben de Raad van State en de journalistiek gemeen? Op het eerste gezicht misschien weinig. Maar de Raad van State als adviseur en de journalistiek als controleur spelen elk hun rol in onze democratische rechtsstaat. Beide bekleden ze op hun eigen terrein de rol van waakhond. Tijdens deze lezing moet duidelijk worden hoe die rol van de Raad van State er precies uitziet en op welke wijze deze zich verhoudt tot de rol van de journalistiek. De volledige tekst van de lezing vindt u onderaan deze pagina.

Thom de Graaf, voormalig fractievoorzitter D66 in de Tweede Kamer, oud-minister voor Bestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijksrelaties en voormalig fractievoorzitter in de Eerste Kamer is sinds 1 november 2018 vice-president van de Raad van State.