Prijs van het Vrije Woord uitgereikt in Nieuwspoort

Op woensdag 13 april is in perscentrum Nieuwspoort De Prijs van het Vrije Woord 2022 uitgereikt aan onderzoeksjournalist Huib Modderkolk. Modderkolk (39) schrijft al jaren voor de Volkskrant over de ‘achterkant’ van nieuwe technologieën, over potentiële inbreuken op de privacy en de werkwijze van inlichtingendiensten. Hij schreef er een boek over onder de titel: ‘Het is oorlog maar niemand die het ziet’. Hij is een belangrijke stem in het debat over slinkende privacy en de oprukkende digitale wereld.

“Als geen ander ervaart hij de gevaren van online-aanwezigheid, vindbaarheid en toch gaat hij onvermoeibaar door om de ‘achterkant’ van nieuwe technologieën, over potentiële inbreuken op de privacy en andere gevaren aan de kaak te stellen.” Dat zei jurylid Jeroen Smit voor een goed gevulde zaal in Nieuwspoort.

De jury prees het werk van Huib Modderkolk. Jeroen Smit: “Zijn werk wordt niet door iedereen in dank aanvaard. Hij heeft ook zelf te maken gehad met hacken en intimidatie. Er is moed vereist voor het jarenlang onderzoeken van ingewikkelde en vaak zeer moeilijk toegankelijke dossiers omdat dit een voortdurend bewustzijn van de schaduwkanten en gevaren van de digitale wereld met zich meebrengt. Dat hij met zijn werk (ook) blootlegt hoe vrijheden en rechten van de pers, onze pers, in het geding zijn, is een grote verdienste. Die bedreigingen gaan uiteindelijk immers ons allen aan. De dramatische actualiteit onderstreept het belang ervan.” Lees hier het juryrapport.

Burgemeester van Den Haag, Jan van Zanen, voegde daar in zijn speech aan toe: “De verhalen van Huib over nieuwe technologie en digitale oorlogsvoering hebben ons wakker geschud. Hier in Den Haag - internationale stad van vrede en recht - is jouw missie uiterst relevant.”

Huib Modderkolk reageerde zelf zeer verrast en was vereerd toen hij de Prijs in ontvangst had genomen. “De Prijs is een erkenning voor het beschermen van het vrije woord en beschouw ik als een groot compliment. Door digitalisering komen de mensenrechten onder druk te staan. Ik zie deze Prijs als aanmoediging om de impact daarvan nog beter en breder onder de aandacht te brengen.”

Achtergrond van de Prijs
De Prijs van het Vrije Woord is een initiatief van Nieuwspoort en wordt eens in de 5 jaar uitgereikt. Dit jaar bestaat het Internationale Perscentrum Nieuwspoort 60 jaar. De Prijs wordt toegekend aan een persoon, een groep van personen of een organisatie die zich heeft onderscheiden door zijn/haar activiteiten op het terrein van de mensenrechten, de verspreiding en/of bescherming van het Vrije Woord uitdrukkelijk daarbij inbegrepen, in Nederland, Europa of op wereldniveau. De jury van de Prijs van het Vrije Woord bestaat uit voorzitter Egbert Myjer en de leden Jeroen Smit, Lilian Gonçalves en de vorige winnares Minka Nijhuis. De Prijs bestaat uit een kunstzinnige verbeelding van het vrije woord, ontworpen en uitgevoerd door kunstenaar Harm Bruggenwert, een bedrag van 5000,= euro en een oorkonde.

De Prijs van het Vrije Woord 2022 kwam tot stand in samenwerking met de Roosevelt Foundation, de Nederlandse Vereniging van Journalisten en Haagsch College.