Skip to content
Close
Terug naar vorige pagina

Nieuwspoort Rapporteurs 2020

Dit jaar bleek het onmogelijk iemand buiten de Haagse kaasstolp te benaderen voor het Rapporteurschap van Nieuwspoort, om te rapporteren over zijn of haar bevindingen van het Binnenhof, want het werd plotseling heel stil op het Binnenhof vanwege het coronavirus! Vandaar dat voor het Nieuwspoort Rapporteurschap werd gedacht aan insiders die verslag konden doen over een bijdrage aan het debat over de verhouding journalistiek, politiek en lobby, ofwel het politiek publicitaire complex.

Op basis van tientallen gesprekken, reconstrueren politiek journalisten Laurens Boven en Sophie van Leeuwen in het boek Stilte op het Binnenhof het uitzonderlijke voorjaar van 2020.

Op 9 september 2020 werden de eerste exemplaren van het boek Stilte op het Binnenhof door de Nieuwspoortrapporteurs in Nieuwspoort gepresenteerd aan Hugo de Jonge, vicepremier en minister van VWS, Hans de Boer, voorzitter VNO-NCW en Joost Vullings, politiek commentator en voorzitter van de Parlementaire Pers Vereniging.

Business as usual, zo begint 2020 in Nederland. Maar dan komt het coronavirus en het land gaat in een lockdown. Alle ogen zijn gericht op de persconferenties van premier Mark Rutte. Terwijl zijn kabinet de meest ingrijpende maatregelen sinds de Tweede Wereldoorlog aankondigt, daalt een vreemde stilte neer op het Binnenhof. Het parlement zet zichzelf op de waakvlam. Journalisten dwalen door lege wandelgangen.

Hoe controleer je de regering in zulke buitengewone omstandigheden, vragen parlement en media zich af. Sophie en Laurens zien overwerkte politici, verwarring en frustratie maar ook saamhorigheidsgevoel. Een uniek kijkje achter de schermen, door interviews met o.a. coronaministers De Jonge en Van Rijn, Kamervoorzitter Arib, oppositieleiders als Wilders en Klaver en coalitiekopstukken Jetten en Segers, IC-arts en adviseur van de regering Gommers, coronagezant Sijbesma en VNO-baas De Boer.

Sophie van Leeuwen en Laurens Boven zijn Haagse verslaggevers voor BNR. Boven is oud-correspondent in Berlijn. Van Leeuwen was Afrika-verslaggever en correspondent in Brussel.

Stilte op het Binnenhof. Politiek in coronatijd | Laurens Boven en Sophie van Leeuwen | ISBN 9789463821186 | 160 pagina’s | €15,00 | paperback | verschijnt 9 september 2020.