Close
Skip to content
Terug naar vorige pagina

Nieuwspoort krijgt tijdelijk twee locaties

Vanaf half september beschikt Nieuwspoort tijdelijk over twee locaties. Tot de definitieve verhuizing blijft ons pand aan de Lange Poten geopend en krijgen we een kleine sociëteit met restaurant en een koffiecorner aan de Bezuidenhoutseweg (B67), het nieuwe onderkomen van de Tweede Kamer.

Tijdens het zomerreces verhuist het parlement naar het voormalige ministerie van buitenlandse zaken. In het huidige Tweede Kamergebouw start dan een verbouwing die zes jaar zal duren. Het was de bedoeling dat Nieuwspoort direct mee zou verhuizen, maar doordat het beoogde onderkomen nog niet voldoet aan alle veiligheidseisen is de verhuizing vertraagd. Als tussenoplossing krijgt Nieuwspoort tijdelijk de beschikking over een sociëteit met restaurant op de eerste verdieping en een koffiecorner op de begane grond, bij een van de entrees.

Een goede tussenoplossing

Eric Janssen, directeur-bestuurder van Nieuwspoort, kan zich vinden in de tussenoplossing. “Aanwezigheid in het nieuwe Tweede Kamergebouw is essentieel voor de continuïteit van Nieuwspoort. De loop moet behouden blijven. Journalisten, politici en lobbyisten moeten elkaar kunnen blijven ontmoeten op een plek waar de Nieuwspoortcode van kracht is.” Wilco Boom, voorzitter van de Raad van Toezicht van Nieuwspoort, is eveneens tevreden met de wijze waarop het Rijksvastgoedbedrijf de periode tot de definitieve verhuizing nu overbrugt. “Natuurlijk waren we liever in één keer meegegaan, maar dit is een goede tussenoplossing.”

Definitieve verhuizing

De definitieve verhuizing naar B67 staat nu gepland voor het begin van volgend jaar. Tot die tijd blijft alles aan de Lange Poten onveranderd. In de zalen blijven wij persconferenties, debatavonden, politieke bijeenkomsten en andere evenementen hosten. Ook de sociëteit en het restaurant blijven gewoon toegankelijk voor Poorters en zalenbezoekers.

In contact blijven

Direct na het zomerreces opent Nieuwspoort tijdelijk een koffiecorner in B67, waar bezoekers koffie kunnen kopen om mee te nemen. “Op deze manier is Nieuwspoort zichtbaar en houden we contact met onze medebewoners”, aldus Janssen. “In de toekomst zal de corner ook als receptie voor de permanente locatie dienen.” Maar eerst krijgt Nieuwspoort op de eerste verdieping een ruimte die dienst zal doen als sociëteit annex restaurant, waar de Nieuwspoortcode ook weer van kracht is.

‘Het beste ervan maken’

Ondertussen wordt hard gewerkt aan het vaste onderkomen van Nieuwspoort, op de begane grond in B67. Het Rijksvastgoedbedrijf verwacht begin volgend jaar op te leveren. Dan beschikt Nieuwspoort over een geweldig zalencomplex, een eigentijdse sociëteit en dito restaurant, weer in het hart van parlementair Nederland. Het pand aan de Lange Poten gaat dan dicht en zal ingrijpend worden verbouwd. “Vanaf dat moment zetten we al onze activiteiten voort vanuit B67”, verduidelijkt Boom. “Tot die tijd gaan we proberen om er vanaf twee locaties het beste van te maken.”