Skip to content
Close
Terug naar vorige pagina

Internationale Four Freedoms Award 2022 voor Sviatlana Tsikhanouskaya

De voorzitter van de Roosevelt Foundation en commissaris van de Koning in Zeeland, de heer Han Polman, kondigt aan dat mevrouw Sviatlana Tsikhanouskaya de Internationale Four Freedoms Award ontvangt.

6 januari is de dag waarop President Franklin Delano Roosevelt, 81 jaar geleden, zijn beroemde Four Freedoms toespraak hield voor het Amerikaanse Congres.
Mevrouw Tsikhanouskaya ontvangt de medaille als leider van het vreedzame verzet tegen het onderdrukkende regime in Wit-Rusland en als prominent voorvechtster van politieke en burgerlijke vrijheid in haar land. Levend in ballingschap in Litouwen blijft zij strijden voor vrijheid en een betere toekomst voor alle Wit-Russen. Onvermoeibaar zet zij zich in om internationale steun te verwerven, hoewel dit grote persoonlijke offers vraagt.

Over Sviatlana Tsikhanouskaya
Tsikhanouskaya wordt op grote schaal erkend als de winnaar van de presidentsverkiezingen in Belarus op 9 augustus 2020, met als tegenstander de autocratische president Aleksandr Lukashenko. Tsikhanouskaya’s verhaal begon toen ze aan de verkiezingsrace meedeed nadat haar man was gearresteerd, omdat hij zijn presidentiële aspiraties had uitgesproken. Lukashenko deed haar publiekelijk af als een “huisvrouw” en zei dat een vrouw geen president kan worden. Niettemin verenigde Tsikhanouskaya zich en leidde zij succesvol de democratische coalitie. Na haar ballingschap inspireerde Sviatlana Tsikhanouskaya tot ongekende vreedzame protesten in Belarus, waarbij sommige bijeenkomsten minstens 200.000 mensen aantrokken. Als leider van de Wit-Russische democratische beweging heeft zij 26 landen bezocht om steun te verzamelen. Zij pleit daarbij voor de vrijlating van meer dan negenhonderd politieke gevangenen en een vreedzame machtsovername door middel van vrije en eerlijke verkiezingen.
De Roosevelt Foundation ziet in mevrouw Tsikhanouskaya een ware leider van de democratische beweging, die de bevolking van Wit-Rusland een stem en hoop geeft op een betere toekomst waarin de rechtsstaat en de fundamentele mensenrechten worden gerespecteerd.
De toekenning van de Internationale Four Freedoms Award aan mevrouw Tsikhanouskaya is een uiting van waardering voor en steun aan de democratische beweging en de mensen in Wit-Rusland die blijven strijden voor hun fundamentele vrijheden. Hun inzet en moed zijn een voorbeeld voor anderen die onder moeilijke omstandigheden leven in landen waar de mensenrechten en democratische waarden worden geschonden.

Uitreiking Four Freedoms Awards 2022
Onder voorbehoud van de dan geldende Covid-regels zal de uitreiking van de Four Freedoms Awards plaatsvinden op 21 april 2022 in de Abdij te Middelburg.
De Four Freedoms Awards worden ieder jaar toegekend aan mannen, vrouwen en organisaties, die met hun inzet en prestaties een grote toewijding hebben laten zien aan de idealen die President Franklin Delano Roosevelt in zijn historische Four Freedoms speech in 1941 verkondigde. In deze speech stelde hij dat het voor het voortbestaan van een duurzame democratie noodzakelijk is dat iedereen, overal in de wereld, recht heeft op vier fundamentele mensenrechten: de vrijheid van meningsuiting, de vrijheid van godsdienst, de vrijwaring van gebrek en de vrijwaring van angst. Na 81 jaar hebben deze woorden nog niets aan waarde en belang ingeboet.
Four Freedoms Awards werden eerder uitgereikt aan enkele van de meest vooraanstaande wereldburgers van onze tijd: zoals Harry S. Truman, H.K.H. Prinses Juliana, John F. Kennedy, Nelson Mandela, J. William Fulbright, Arthur Miller, Jimmy Carter, voormalig Secretaris Generaal van de Verenigde Naties Kofi Annan, Malala Yousafzai, Ruth Bader Ginsburg en dr. Angela Merkel.

Over de Roosevelt Foundation
De Roosevelt Foundation en het Roosevelt Institute in New York willen mensen inspireren om zich in te zetten voor de bevordering van deze vier vrijheden, overal in de wereld. De Four Freedoms Awards ceremonies vinden in de oneven jaren plaats in New York en in de even jaren in Middelburg. Meer informatie over de Four Freedoms Awards en over de Roosevelt Foundation en het Roosevelt Institute is beschikbaar op de volgende websites:
http://www.fourfreedoms.nl/
http://rooseveltinstitute.org/

roosevelt four freedoms logo