Close
Skip to content
Terug naar vorige pagina

Inktspotprijs 2020 voor Len Munnik

De Inktspotprijs voor de beste politieke tekening van het parlementaire jaar werd dit jaar voor de 28ste keer uitgereikt op dinsdag 22 september 2020 in Perscentrum Nieuwspoort in Den Haag.

Winnaar van de Inktspotprijs 2020 is Len Munnik met de tekening Alles wordt weer normaal, verschenen op 4 juni 2020 in Trouw. De winnaar werd in een livestream vanuit Nieuwspoort bekend gemaakt. Len Munnik won de Inktspotprijs eerder in 1996.

Alle inzendingen zijn opgenomen in de fraai uitgevoerde catalogus Inktspot! Een speciale uitgave ter gelegenheid van het 40-jarig bestaan van Stichting Pers & Prent, te bestellen via persenprent.nl

Vijf tekeningen waren door de jury genomineerd voor de Inktspotprijs: Horrorfilm anno 2020 van Jip van den Toorn, Syrië van Reid, Geleijnse en van Tol, Stable Genius van Siegfried Woldhek, Alles wordt weer normaal van Len Munnik en Dwangkapje van Rhonald Blommestijn. De vijf tekeningen staan onderin deze pagina en zijn ook hier te bekijken en te downloaden, allen te gebruiken onder vermelding van de Inktspotprijs 2020.

In een bijzondere uitzending, op 22 september om 16.00 uur, gepresenteerd door schrijver en cabaretier Marcel Verreck, met medewerking van de juryleden Sander Donkers, Eveline van Rijswijk en Owen Schumacher, konden de juryleden elk iets vertellen over de vijf prenten van de shortlist waarna voorzitter Saskia de Bodt de prijswinnaar bekend maakte.

De jury van de Inktspotprijs 2020, bestaande uit: Saskia de Bodt, emeritus hoogleraar illustratie aan de UvA (voorzitter); Owen Schumacher, schrijver, acteur en fotograaf; Eveline van Rijswijk, programma- en theatermaker en politiek historicus; Marcel Verreck, cabaretier en columnist; en Sander Donkers, journalist en schrijver.

Uit het juryrapport voor de Inktspotprijs 2020

Door Saskia de Bodt, voorzitter jury Inktspotprijs: Het noodlot van de politieke tekenaar is dat hij, gedreven door de actualiteit, vrijwel altijd met gestrekt been in een kwestie stapt. Reflectie gaat razendsnel in een cartoonistenhoofd, terwijl de handen van de tekenaar al bezig zijn de boodschap in een zo helder en krachtig mogelijke vorm te stoppen. Hij of zij denkt al tekenend. Dat die boodschap niet altijd een stevig standpunt hoeft te zijn, maar ook twijfel en relativiteit kan tonen, dat is het leuke.

Maar dit jaar hadden ze het wel heel moeilijk, onze tekenaars, want het was natuurlijk een bizarre periode, corona raakte iedereen, óók in zijn persoonlijke habitat. In de 108 tekeningen die werden ingezonden voor de Inktspotprijs, zie je een duidelijke cesuur: vóór 12 maart 2020 en erna. Het was – en is – heel moeilijk om grip te krijgen op een pandemie. De kranten stonden bol van artikelen van schrijvers, filosofen, artsen en ervaringsdeskundigen die vele, vele woorden tot hun beschikking kregen om vele, vele standpunten van alle kanten te belichten. Er werd gefoeterd en gezeurd.

Maar die arme tekenaars? Die moesten, zoals altijd, in één beeld iets duiden, iets overweldigends, waarvan niemand de afloop wist. Maar ze bleven overeind.

De Inktspotprijs 2020 gaat naar iemand die de gevolgen van de pandemie zowel dichtbij haalt als doortrekt tot een mondiaal probleem.

Het knappe van de winnende prent, Alles wordt weer normaal, van Len Munnik is dat hij niet zo zeer confronteert als wel tot nadenken dwingt.

[kader]
Stichting Pers & Prent bestaat 40 jaar en viert dit met een bijzondere jubileumcatalogus, waarin alle prenten staan afgebeeld en aandacht is voor de rijke historie van deze prestigieuze prijs die voor de 28ste keer wordt toegekend.

De Inktspotprijs werd voor het eerst georganiseerd en uitgereikt in 1992. In de reizende
tentoonstelling Inktspot! worden alle ingezonden prenten geëxposeerd. Inktspot is uitgegroeid tot een belangrijke jaarlijkse manifestatie waarin de politieke tekening centraal staat. Met de expositie brengt Stichting Pers & Prent in musea en culturele instellingen door heel Nederland de tekeningen voor het voetlicht.
Het bestuur van Stichting Pers & Prent bestaat uit: Niels Beugeling, Ariane de Ranitz, Jillis Kors, Aldje Bertrams, Jop Euwijk, Petra Boonstra en Jacqueline van Beek.