Skip to content
Close
Terug naar vorige pagina

4 mei Herdenking Nieuwspoort 2022

Internationaal Perscentrum Nieuwspoort, de Nederlandse Vereniging van Journalisten, de Parlementaire Persvereniging, de Vereniging van Onderzoeksjournalisten, het Nederlands Genootschap van Hoofdredacteuren en de Buitenlandse Pers Vereniging in Nederland organiseerden de jaarlijkse bijeenkomst op 4 mei 2022 ter nagedachtenis aan de tijdens de oorlog VOOR HET VRIJE WOORD gevallen journalisten, drukkers, zetters en koeriers van de ondergrondse pers.

De herdenkingsrede werd dit jaar uitgesproken door Kysia Hekster, Correspondent Europese Unie (NOS). Aansluitend op de bijeenkomst werden bloemen gelegd bij het monument aan de gevel van Nieuwspoort. Naast de persorganisaties werd er ook door de burgemeester van Den Haag een bloemstuk namens de gemeente neergelegd. Ook de studenten van het Haganum orkest verzorgden een bloemstuk namens het Gymnasium Haganum. Lees hieronder de rede terug of bekijk de herdenking.

Inleiding 4 mei 2022 Wilco Boom.
Herdenkingsrede 4 mei 2022 Kysia Hekster.

Ieder jaar weer komen de Poorters op 4 mei samen om met elkaar de voor de vrijheid gevallen journalisten, drukkers, zetters en koeriers te gedenken. Tegenwoordig gebeurt dat ook met een open oog voor de collega’s die onder moeilijke omstandigheden hun werk moeten doen in landen waar het met de vrijheid van meningsuiting droevig is gesteld.