Skip to content
Close
Terug naar vorige pagina

Uitreiking Pim Fortuyn Prijs 2021 aan Fidan Ekiz

Voor de zevende keer werd vanmorgen de Pim Fortuyn Prijs uitgereikt, negentien jaar na de politieke moord op Pim Fortuyn.

De Pim Fortuyn Prijs werd uitgereikt aan Fidan Ekiz in Nieuwspoort. De tv-presentatrice en columniste krijgt de onderscheiding omdat ze ‘een scherpe denker, spreker en schrijver, dapper, taboedoorbrekend en een voorbeeldige opiniemaker’ is, aldus de jury.

De genomineerden van 2021 zijn: Ahmed Markouch, Lale Gül, Piet Emmer, Fidan Ekiz en Ronald Plasterk.

Dit blijft een hoogstnoodzakelijke prijs om de vrijheid van meningsuiting te eren. Weliswaar is de vrijheid van meningsuiting in onze Grondwet gewaarborgd, maar er zijn desalniettemin ‘buitenwettelijke illegale grenzen’ aan de vrijheid van meningsuiting: bedreigingen, intimidatie en in het ergste geval een aanslag, zo stelt de organisatie.

Afgelopen jaar werd in Frankrijk een maatschappijleraar Samuel Paty van het leven beroofd door een terroristische aanslag. Omdat hij tijdens de les over de vrijheid van meningsuiting een Mohammedcartoon had getoond. Ook in Nederland worden de kritische stemmen met de dood bedreigd, daarbij kunnen we denken aan de schrijfster Lala Gül. De Pim Fortuyn Prijs blijft een hoogstnoodzakelijke prijs voor de vrijheid van meningsuiting.

Afshin Ellian was de eerste winnaar van de Pim Fortuyn Prijs en Jort Kelder was de winnaar in 2020.

De jury van de Pim Fortuyn prijs,
Simon Fortuyn
Esther van Fenema
Afshin Ellian
Joost Eerdmans

Datum

donderdag 20 mei 2021
Gearchiveerd

Tijd

00:00 - 00:00
Nieuwspoort

Locatie

Nieuwspoort
Lange Poten 10, Den Haag
Website
https://www.nieuwspoort.nl/
Soort evenement
Meer Lezen