Skip to content
Close
Terug naar vorige pagina

POLITIEK SPREEKUUR: Lessen uit de toeslagenaffaire

De toeslagenaffaire is een groot overheidsschandaal. Duizenden gezinnen is ongekend onrecht aangedaan, oordeelde de Commissie-Van Dam. Het kabinet-Rutte III is gevallen. Alle betrokken machthebbende instanties krijgen zware kritiek; van de Belastingdienst tot de Raad van State en de Tweede Kamer zelf. Ook de Haagse pers kan zichzelf in de spiegel kijken.

In het Politiek Spreekuur vanuit Nieuwspoort gaan politici en Haagse experts in op vragen van burgers over actuele onderwerpen.

In het allereerste spreekuur, op 27 januari 2021, trekken zij lessen uit de toeslagenaffaire. Kunnen burgers de overheid nog vertrouwen als zij zomaar kunnen worden aangemerkt als fraudeurs? Hoe kunnen de Haagse pers, Kamer en overheid voorkomen dat zoiets ooit weer gebeurt? Vooral dus over hoe nu verder en wat zijn de lessen voor de Haagse bubbel?

Pieter Omtzigt gaf een lezing van 15 minuten over macht en tegenmacht. Sophie van Leeuwen, journalist bij BNR Nieuwsradio, sprak daarna met Pieter Omtzigt (Tweede Kamerlid voor het CDA), Mieke van Vliet (vakbondsbestuurder FNV Rijk) en Pieter Klein (Journalist RTL Nieuws). Er werd live ingebeld door kijkers met vragen en reacties, waaronder ook vice-voorzitter Folkert Jensma van de NVJ.

Het Politiek Spreekuur is via deze link terug te kijken. Via deze link vindt u de tekst van de lezing door Pieter Omtzigt.

Politiek Spreekuur is een coproductie van debatcentrum Nieuwspoort en Prodemos.

Datum

woensdag 27 januari 2021
Gearchiveerd

Tijd

00:00 - 00:00
Nieuwspoort

Locatie

Nieuwspoort
Lange Poten 10, Den Haag
Website
https://www.nieuwspoort.nl/
Soort evenement
Terugkijken