Skip to content
Close
Terug naar vorige pagina

Naar een nieuw internationaal belastingstelsel

In een unieke samenwerking tussen FNV, het ministerie van Financiën, Tax Justice NL en de Nederlandse Orde van Belastingadviseurs (NOB) werd een online mini-conferentie georganiseerd. Het nieuwe internationale belastingstelsel, waar nu aan wordt gewerkt, werd hierin toegelicht en werd door prominente sprekers van alle kanten belicht. De bijeenkomst was bedoeld voor alle geïnteresseerden en stakeholders in het (internationale) fiscale debat.

Het denken over belastingheffing van internationaal opererende bedrijven staat niet stil. Nu het BEPS-project wereldwijd heeft geresulteerd in aanpassing van wetgeving op specifieke onderdelen en van belastingverdragen om ongewenste belastingvermijding tegen te gaan, is de OESO in het najaar van 2019 met een voorstel gekomen om op basis van twee pijlers het internationale belastingsysteem fundamenteel te wijzigen. Het project wordt ook wel aangeduid met BEPS 2.0. De digitalisering van de wereldwijde economie noopt tot deze herijking. Het OESO-voorstel gaat zowel over winstallocatie tussen bedrijfsonderdelen in verschillende landen (Pijler 1) als over een wereldwijde minimum winstbelasting (Pijler 2).

De online conferentie werd op 10 februari 2021 geopend door staatssecretaris van Financiën Hans Vijlbrief, gevolgd door een toelichting van het doel van het BEPS 2.0-project en de stand van zaken door Pascal St. Amans (OESO). Terug te kijken via deze link.

Andere sprekers zijn onder andere Prof. Stef van Weeghel (UvA/PwC), Severine Picard (OESO/TUAC) en Ruud de Mooij (IMF). De middag stond onder leiding van Marcia Luyten.

Datum

woensdag 10 februari 2021
Gearchiveerd

Tijd

16:30 - 18:00
Nieuwspoort

Locatie

Nieuwspoort
Lange Poten 10, Den Haag
Website
https://www.nieuwspoort.nl/
Soort evenement
Meer Lezen