Close
Skip to content
Terug naar vorige pagina

Inzendingen Anne Vondelingprijs en Saskia Stuivelingprijs

Wie verdient over 2020 een prijs voor politieke journalistiek?
Nationaal, regionaal of gemeentelijk

Politieke journalistiek op alle bestuurlijke niveaus is van het grootste belang voor onze democratie. Zonder kritische en onafhankelijke journalisten is een goed debat over politieke en bestuurlijke besluiten niet mogelijk. Daarom reikt de Stichting Anne Vondelingprijs jaarlijks prijzen uit aan journalisten die in het voorgaande jaar door hun werk belangrijk aan politieke journalistiek hebben bijgedragen. Iedereen kan vanaf vandaag tot en met 30 april 2021 weer iemand anders of zichzelf als kandidaat voordragen.

De stichting zal de Anne Vondelingprijs uitreiken voor een journalistiek product (artikel, reportage, serie van artikelen) dat in 2020 is gepubliceerd in een dag- of weekblad, tijdschrift of op de website van een nieuwsplatform. De inzending moet betrekking hebben op de Nederlandse politiek op lokaal, regionaal (provinciaal), nationaal of voor Nederland relevant Europees niveau. Het gaat om geschreven journalistiek werk dat door maximaal twee personen is gemaakt.

De stichting reikt de Saskia J. Stuivelingprijs uit als een aanmoediging voor regionale journalisten die schrijven over gemeentelijke of regionale politiek en die veelal buiten blikveld van de landelijke media blijven. Ook bij deze prijs gaat het om een journalistiek product (artikel, reportage, serie van artikelen) dat in 2020 is gepubliceerd in een dag- of weekblad, tijdschrift of op de website van een nieuwsplatform.

De stichting nodigt regionale en digitale media nadrukkelijk uit om journalisten voor beide prijzen voor te dragen. Boeken komen niet voor de prijs in aanmerking.

Inzenden

U kunt het journalistieke product tot en met 30 april 2021 digitaal indienen via het adres inzendingen@annevondelingprijs.nl.

Criteria

De jury zal de inzendingen beoordelen op

 • in heldere en begrijpelijke taal gegeven inzicht in de politieke gang van zaken
 • reflectie op het politieke bedrijf
 • stilistische kwaliteit
 • vernieuwend genre
 • agenderend, een ander licht werpend op de politieke actualiteit
 • kritische observatie op het politieke systeem

Jury

De jury bestaat uit

 • Mark Kranenburg (voorzitter), voorheen chef Haagse redactie en commentator van NRC Handelsblad
 • Bert van den Braak, bijzonder hoogleraar parlementaire geschiedenis aan de universiteit van Maastricht en verbonden aan het Montesquieu Instituut
 • Sharon Gesthuizen, directeur Art & Design aan de kunsthogeschool ArtEZ Arnhem en voormalig lid van de Tweede Kamer voor de SP
 • Sywert van Lienden, bestuursadviseur en ondernemer
 • Clairy Polak, journalist, presentator van tv- en radioprogramma’s.

Querine Hoejenbos voert het secretariaat van de jury.

Uitreiking

De prijzen zullen dit jaar worden uitgereikt door Johan Remkes, onder meer oud-minister en oud-commissaris van de koning. Dat gebeurt in de middag van woensdag 23 juni 2021 in Den Haag.

Financiële begunstigers van de prijzen

De Anne Vondelingprijs en de Saskia Stuivelingprijs worden financieel mogelijk gemaakt door de Haagse PR-bureaus

– Meines, Holla en Partners
– Schinkelshoek & Verhoog en
– Hague Corporate Affairs.

Namens het bestuur de van de Stichting Anne Vondelingprijs,
Jan Schinkelshoek, voorzitter

Informatie over dit persbericht bij de secretaris van de Stichting Anne Vondelingprijs, Pieter Maessensecretaris@annevondelingprijs.nl 06 – 2278 0688.

Datum

vrijdag 30 april 2021
Gearchiveerd

Tijd

00:00 - 00:00
Nieuwspoort

Locatie

Nieuwspoort
Lange Poten 10, Den Haag
Website
https://www.nieuwspoort.nl/
Meer Lezen