Close
Skip to content
Terug naar vorige pagina

Het EW Grote Defensiedebat 2021

Defensie: wat valt 17 maart te kiezen?

Bij welke politieke partijen is onze defensie in goede handen? Komt die 2 procent (de afspraak binnen de NAVO om in 2024 twee procent van het bruto binnenlands product aan Defensie uit te geven) voor defensie er en waaraan moet het geld worden uitgegeven? Hoe gaat robotisering de krijgsmacht veranderen? Op welke wijze zouden Europese landen kunnen samenwerken bij de aanschaf van materieel? Wat gebeurt er op het gebied van cyber? En zal de relatie Europa-Verenigde Staten veel veranderen na het vertrek van president Donald Trump?

Deze vragen kwamen aan de orde tijdens het Grote Defensiedebat dat opinieweekblad EW zaterdagochtend 27 februari hield met oog op de verkiezingen voor de Tweede Kamer.

Sprekers waren onder anderen ‘s lands hoogste militair, Rob Bauer, Commandant der Strijdkrachten, en Gerben Edelijn, de CEO van het high tech bedrijf Thales Nederland.

De aftrap werd verzorgd door Franka Wigman (Militair werkstudent Defensity College) en Hein Olthof (Co-Founder T-Minus Engineering), gevolgd door de betogen van Bauer en Edelijn.

Daarna gingen vier Tweede Kamerleden, Salima Belhaj (D66), Martijn van Helvert (CDA), Attje Kuiken (PvdA) en Peter Valstar (VVD), met elkaar in debat over onder meer het betoog van Bauer en Edelijn, Europese samenwerking en de besteding van de 2 procent die in de NAVO is afgesproken.

Het debat is terug te kijken via deze livestreamlink.

Datum

zaterdag 27 februari 2021
Gearchiveerd

Tijd

10:00 - 12:30
Nieuwspoort

Locatie

Nieuwspoort
Lange Poten 10, Den Haag
Website
https://www.nieuwspoort.nl/
Soort evenement
Meer Lezen