Close
Skip to content
Terug naar vorige pagina

Debat toekomstbestendigheid van de Nederlandse Grondwet

In de afgelopen 100 jaar is de Nederlandse grondwet een ‘rustig bezit’ geworden. Nu de principes van de democratische rechtsstaat in binnen- en buitenland steeds meer ter discussie staan, komt de vraag op of dit niet moet veranderen.

Is een herwaardering van het ‘constitutionele erfgoed’ noodzakelijk, zoals de commissie-Remkes in 2019 bepleitte? Hoe zouden we de ‘constitutionele geletterdheid’ van burgers, politici en rechters kunnen vergroten? En leent de huidige grondwet zich daar eigenlijk wel voor, of hebben we een nieuwe grondwet nodig?

Na een kort welkomstwoord door Marijke van Faassen (historica, senior onderzoeker Huygens ING) worden bovenstaande vragen op 19 april voorgelegd aan het panel. Het panel bestaat uit:

Karin van Leeuwen (historica Universiteit Maastricht, bewerker van de bronnenpublicatie ‘Over de Grondwet gesproken’);
Luc Verhey (staatsraad en hoogleraar staats- en bestuursrecht, Universiteit Leiden);
Janneke Gerards (hoogleraar constitutioneel recht, Universiteit Utrecht);
Hanneke Schipper-Spanninga (directeur Constitutionele Zaken en Wetgeving van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties);
Ariejan Korteweg (journalist Volkskrant) en Kors Visscher (promovendus Universiteit voor Humanistiek). Eveline van Rijswijk modereert het debat.

Praktische informatie:
Datum: 19 april 2021
Tijd: 16.30 uur t/m 18.00 uur
Locatie: (online) via livestream

Volg de livestream op 19 april via deze link.

Vragen sprekers:
Heeft u vragen voor de sprekers over het onderwerp? U kunt ze nu al sturen naar evenementen@montesquieu-instituut.nl. We streven ernaar om enkele ingestuurde vragen te bespreken tijdens het debat.

Dit debat wordt georganiseerd naar aanleiding van de bronnenpublicatie Over de grondwet gesproken met fragmenten uit 100 jaar staatscommissies voor grondwetsherziening (Verloren 2020) door:
Organisatoren: Huygens INGMaastricht University (UM) en Montesquieu Instituut.
Partners: Fonds Staatsman Thorbecke/KNAW en Uitgeverij Verloren.

In verband met de aangescherpte coronamaatregelen is dit evenement uitgesteld van 26 januari naar 19 april 2021. Indien u zich reeds heeft aangemeld voor dit evenement hoeft u zich niet nogmaals aan te melden.

Datum

maandag 19 april 2021
Gearchiveerd

Tijd

16:30 - 18:00
Nieuwspoort

Locatie

Nieuwspoort
Lange Poten 10, Den Haag
Website
https://www.nieuwspoort.nl/
Soort evenement
Meer Lezen