Close
Skip to content
Terug naar vorige pagina

Debat: Anders kiezen: alternatieve kiesstelsels voor Nederland

Al jaren schrijven commentatoren over de groeiende kloof tussen burger en politiek en de mate van vertrouwen in de politiek. In het najaar van 2018 werd tevens door de staatscommissie parlementair stelsel een onderzoeksrapport gepresenteerd met daarin advies over hervormingen binnen het Nederlandse parlementair stelsel. Het debat over een nieuwe politieke cultuur woedt dus volop. In dit debat blijven de kiessystemen onderbelicht, terwijl deze systemen invloed kunnen hebben op het concrete functioneren van individuele parlementsleden en het parlement als geheel.

Wetenschappers stellen op basis van internationaal onderzoek dat Nederland een relatief hoog niveau van politiek vertrouwen kent en dat juist ons kiesstelsel hieraan bijdraagt. Tegelijkertijd blijkt echter ook dat een aanzienlijke groep kiezers zich onvoldoende vertegenwoordigd voelt door Kamerleden.

Kunnen aanpassingen aan verkiezingen deze kloof dichten en het vertrouwen van kiezers vergroten? Welke vormen van verkiezing of vertegenwoordiging zijn mogelijk? Op deze vragen zal het Actualiteitendebat op maandag 1 november dieper ingaan.

Het panel bestaat momenteel uit NRC-journalist Wafa Al Ali, VVD-Eerste Kamerlid Henk Jan Meijer, Belgisch Kamerlid voor de Vlaamse Groenen Kristof Calvo en universitair docent Nederlandse politiek Simon Otjes (Universiteit Leiden). Calvo en Otjes zullen het debat tevens inleiden. De moderator van dit Actualiteitendebat is Eva Kuit.

Praktische informatie:
Datum:
 maandag 1 november 2021 van 17.15 tot ca. 18.30 uur
Locatie: Livestream en Internationaal Perscentrum Nieuwspoort, Lange Poten 10 te Den Haag

Aanmelden:
U kunt zich via de formulier aanmelden:  Aanmeldformulier.
Uw aanmelding dient als registratie en biedt het Montesquieu instituut de mogelijkheid om u op de hoogte te houden van ontwikkelingen in de aanloop naar het debat. Op de dag van het debat ontvangt u dan de link naar de livestream via uw e-mailadres.

Naast de livestream is er een beperkt aantal plekken in de zaal beschikbaar. In verband met de nieuwe maatregelen van de overheid wordt u bij de ingang van Nieuwspoort gevraagd uw coronatoegangsbewijs te laten zien via de CoronaCheck-app. Als u zich heeft aangemeld om in de zaal aanwezig te zijn ontvangt u uiterlijk vrijdag 29 oktober bericht of u een plek toebedeeld hebt gekregen.
Als u de optie ‘Ja, ik wil fysiek bij het debat aanwezig zijn en wacht bevestiging hiervan af’ aangevinkt heeft en toch verhinderd bent, wilt u dat dan doorgeven via debat@montesquieu-instituut.nl?

Het Actualiteitendebat is onderdeel van Democratie in Debat, een samenwerking van het Montesquieu Instituut, NieuwspoortProDemos en Filmhuis Den Haag.

Datum

maandag 1 november 2021
Gearchiveerd

Tijd

17:15 - 18:30
Nieuwspoort

Locatie

Nieuwspoort
Lange Poten 10, Den Haag
Website
https://www.nieuwspoort.nl/
Soort evenement
Democratie in Debat

Organisator

Democratie in Debat