Kim van Keeken en Eric Smit (Follow the Money) winnen de Vondelingprijs 2017

annevondelingprijs
Gepubliceerd op: 4 juni 2018

De Anne Vondeling Prijs 2017 is toegekend aan Kim van Keken en Eric Smit voor hun artikelenserie ‘De Zaak Henry Keizer’ die is verschenen op het online nieuwsplatform Follow the Money.

De jury roemt Van Keken en Smit voor hun onthullingen en vasthoudendheid. Als hedendaagse Woodward en Bernstein hebben ze zich vastgebeten in de Keizer-affaire. Ze hebben een indrukwekkende serie artikelen geproduceerd, die een onthutsende inkijk oplevert in de interne dynamiek van de grootste politieke partij van het land. Hun serie luidde de val in van Keizer als partijvoorzitter van de VVD.

Van Keken en Smit schrijven niet voor een invloedrijke krant, zoals Woodward en Bernstein deden voor The Washington Post, maar voor een online elektronisch platform voor onderzoeksjournalistiek, Follow the Money. De nasleep van hun artikelen toont aan dat online journalistiek inmiddels evenveel invloed kan hebben als de traditionele media.

De prijsuitreiking van de Anne Vondelingprijs vindt plaats op woensdag 27 juni 2018 om 17.00 uur in de Noenzaal van de Eerste Kamer der Staten-Generaal. De laureaten worden toegesproken door oud-minister van OCW, Jet Bussemaker.

De Vondelingprijs is vernoemd naar voormalig politicus en oud-voorzitter van de Tweede Kamer Anne Vondeling (1916-1979). Vondeling werd onder meer bekend door zijn strijd tegen de verloedering van de Nederlandse taal. De prijs wordt sinds 1981 jaarlijks kort voor de zomervakantie uitgereikt. Inzendingen worden door de jury beoordeeld op een kritische visie op de politiek en op het op heldere en toegankelijke wijze verklaren van politieke vraagstukken.

De jury van de Anne Vondeling Prijs bestaat uit Roel Janssen (voorzitter; financieel-economisch journalist, auteur), Bert van den Braak (verbonden aan het Montesquieu Instituut en het Parlementair Documentatie Centrum), Sascha de Boer (fotograaf en voormalig presentator van het NOS-journaal), Sywert van Lienden (politiek activist en lobbyist) en Sharon Gesthuizen (oud-lid van de Tweede Kamer voor de SP). Roel Praat (oud-journalist en oud-directeur van de Algemene Rekenkamer) is secretaris van de jury.

 

Inlichtingen:

Roel Janssen, juryvoorzitter (contact@roeljanssen.nl)

Henk Bakker, secretaris van de Anne Vondeling Stichting (av-prijs@ziggo.nl)

 

Deze pagina delen: