Tentoonstelling De kracht van solidariteit

Kc de kracht van solidariteit groep
Gepubliceerd op: 2 mei 2019

Voor het eerst in Nederland te zien: werken van de Tsjechische fotografe Dagmar Hochová. Ter gelegenheid van de Internationale Dag van de Persvrijheid (3 mei) organiseert de Kunstcommissie, in samenwerking met het Tsjechisch Centrum, de tentoonstelling “De kracht van solidariteit”. 

Ruim 30 krachtige zwart-witbeelden worden getoond op de schermen en de muren in de hal van Nieuwspoort. Hochová’s foto’s zijn beelden van het leven van de lokale bevolking in het communistische Tsjecho-Slowakije vóór 1989.

Dagmar Hochová (1926 – 2012) was in eigen land vooral bekend door haar foto’s van kinderen. Het label van ʻkinderfotograaf’ beviel haar niet en was onterecht. Zij maakte ook politiek of sociaal geëngageerde opnamen die destijds niet in het openbaar mochten worden gepresenteerd want zij pasten niet in het toenmalige totalitaire systeem.

De nu getoonde foto’s van Hochová zijn impressies van absurde situaties die ontstonden door het onlogisch functioneren van de communistische economie, van door het regime verworpen intellectuele en kunstenaarselites, en zijn series uit kindertehuizen of instellingen voor verstandelijk beperkten. Dit deel van haar oeuvre werd pas bij een breder publiek bekend door de boeken en tentoonstellingen die de fotografe realiseerde na de Fluwelen Revolutie in 1989.

Hochová’s mening over fotografie en de rol van fotografie in de samenleving werd gevormd door de beweging van de zogeheten  humanistische fotografie die halverwege de jaren 50 van de vorige eeuw sterk in opkomst was. De boodschap ervan was: ongeacht culturele en lokale verschillen horen we bij één ras dat werkt, rust, zich verheugt, lijdt, veinst, lief heeft, gelooft en ook twijfelt.

Deze tentoonstelling is t/m 19 juli 2019 in Nieuwspoort.

Deze pagina delen: