Nieuwe Rotary Club in perscentrum Nieuwspoort

rotary nieuwspoort
Gepubliceerd op: 10 juni 2018

Voor het eerst in meer dan 25 jaar is de Haagse regio een nieuwe Rotary Club rijker. Rotary International – een wereldwijde serviceorganisatie met meer dan 1,2 miljoen leden in 165 landen – maakte onlangs bekend Rotary Club Den Haag Nieuwspoort vanaf 1 juni 2018 officieel te erkennen. De club is al sinds september 2017 bezig met de oprichting en telt inmiddels ruim twintig leden.

De komst van een Rotary Club maakte deel uit van het vernieuwingsprogramma van internationaal perscentrum Nieuwspoort. Het moest een open en gastvrije club worden, naar het voorbeeld van soortgelijke clubs in politieke hoofdsteden zoals Washington, Londen en Brussel. Omdat iedere Rotarian het recht heeft om een andere club waar dan ook in de wereld te bezoeken, leek Nieuwspoort de ideale plek om politici, journalisten, ambtenaren en andere passanten gastvrijheid te bieden in het centrum van politiek Den Haag. Daarvoor is nu een gezonde basis gelegd door een club met een vaste bezetting van meer dan twintig leden met zeer uiteenlopende professionele achtergronden, een gebalanceerde vrouw-man verhouding en een gemiddelde leeftijd tussen de veertig en vijftig jaar oud. Ook voert de club een actief diversiteitsbeleid als spiegel van de veelkleurigheid van de huidige samenleving. Oud-gouverneur Wouter van Putten, lid van Rotary Club ’s-Gravenhage-Zuid die als ‘moederclub’ optrad, begeleidde de nieuwste loot aan de Rotary-boom bij de oprichting. 

Sint-Maarten

Tot de formele oprichting heeft de club niet stil gezeten. Naast de wekelijke lunchbijeenkomsten op vrijdagmiddag werd op 9 november 2017 het evenement Nieuwspoort voor Sint-Maarten georganiseerd, waarbij werd stil gestaan bij het belang van de lokale media voor het getroffen eiland met sprekers als staatssecretaris Raymond Knops en D66-leider Alexander Pechtold. Journaliste Elles de Bruin, lid van RC Nieuwspoort, bracht namens de club onlangs een bezoek aan het eiland om te overleggen met de lokale media over mogelijkheden voor ondersteuning. Ook nodigde de club voor de bijeenkomsten sprekers van buiten uit, onder wie oud-Kamerlid Sharon Gesthuizen en algemeen directeur Gijs de Vries van het Rode Kruis. Momenteel is de club bezig met de voorbereidingen rond een fondswervende actie ten behoeve van muzieklessen voor jonge vluchtelingen op Lesbos.

Rotary springlevend

Voorzitter Jan-Willem Wits van Rotary Club Den Haag Nieuwspoort zegt “heel trots” te zijn op wat er tot nu toe is bereikt en de officiële erkenning van Rotary International. “Vrijwel alle leden hebben geen Rotary-achtergrond en waren zelfs wat verbaasd dat zij hiervoor gevraagd werden. Rond Rotary bestaat vaak een nogal oubollig beeld maar onze club doorbreekt alle vooroordelen. De Rotary-formule blijkt nog steeds springlevend en hopelijk kan dat ook anderen inspireren om zich bij een Rotaryclub aan te sluiten. In korte tijd is een veelzijdige vriendenclub gegroeid van mensen die hun maatschappelijke betrokkenheid concreet handen en voeten willen geven maar het ook inspirerend vinden om van elkaar en anderen te leren. Rotary maakt je leven rijker en de wereld hopelijk een beetje beter.” Districts-gouverneur Harriette Verwey overhandigt op 29 juni aanstaande de officiële ‘charter’ van de nieuwe club. “Een mooiere finale van mijn bestuursjaar had ik mij niet kunnen wensen”, aldus Verwey.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Jan-Willem Wits, tel. 06-131 621 36 of janwillemwits@gmail.com

 

Deze pagina delen: