'Moedige vakvrouw' Minka Nijhuis wint de Nieuwspoort Prijs van het Vrije Woord 2017

BDSC 679
Gepubliceerd op: 25 oktober 2017

“Een prachtige meeslepende pen, een scherp observatievermogen en een grote gedrevenheid. Minka Nijhuis is een moedige vakvrouw".

Dat zei jurylid Jeroen Smit voor een volle zaal in Nieuwspoort waar de Prijs van het Vrije Woord 2017 door voorzitter van het bestuur van de Prijs van het Vrije Woord, Inge Brakman aan Nijhuis werd uitgereikt.

De jury prees het werk van de 59-jarige journaliste. “Ze gaat naar gevaarlijke gebieden, doorgaans niet onder bescherming van het leger, maar op eigen houtje. Soms maandenlang. Ze heeft een ervaren en onafhankelijke, eigenzinnige kijk op ingewikkelde conflicten en het vermogen verre oorden en verre levens dichterbij te brengen. Ze biedt stof tot nadenken over de wreedheid van oorlogen, schendingen van mensenrechten, vooroordelen en vijanddenken. Ze geeft de slachtoffers niet alleen een gezicht maar laat ook hun stem horen,” aldus Smit.

Voorzitter Inge Brakman voegde daar aan toe: “Ik ben heel blij om de onderscheiding te kunnen overhandigen aan een journalist pur sang die met haar werk zichtbaar maakt dat de vrijheid van het woord een graadmeter is voor het respecteren van mensenrechten.”

Meteen na de bekendmaking van de Prijs stroomden uit de hele wereld felicitaties binnen van collega’s, lokale medewerkers en degenen over wie Nijhuis bericht. Minka Nijhuis reageerde zeer verheugd. “Ik ben verrast en ook blij natuurlijk. Ik zie het als waardering voor de manier waarop ik bericht over oorlog en onderdrukking. Door mensen langdurig en van dichtbij te volgen in hun dagelijkse ongewisse leven wil ik hen een gezicht geven aan het nieuws dat non-stop voorbij flitst. Degenen die ik in mijn verhalen laat zien betalen maar al te vaak een hoge prijs voor het vrije woord.”

De Prijs van het Vrije Woord wordt eens in de 5 jaar uitgereikt. Dit jaar bestaat het Internationale perscentrum 55 jaar en werkt voor de Prijs samen met de Roosevelt Foundation. De Prijs wordt toegekend aan een persoon, een groep van personen of een organisatie die zich heeft onderscheiden door zijn/haar activiteiten op het terrein van de mensenrechten, de verspreiding en/of bescherming van het Vrije Woord uitdrukkelijk daarbij inbegrepen, in Nederland, Europa of op wereldniveau. De Prijs bestaat uit een kunstzinnige verbeelding van het vrije woord ontworpen en uitgevoerd door de Haagse kunstenares Liesbeth Busman, een bedrag van € 5.000,= en een oorkonde.

In 2007 werd de Prijs van het Vrije Woord voor het eerst uitgereikt aan mr. Max van der Stoel, minister van Staat en oud-minister van Buitenlandse Zaken voor zijn inspanningen voor vrede en veiligheid en zijn grote internationale staat van dienst op het gebied van mensenrechten. In 2012 werd de Prijs van het Vrije Woord postuum toegekend aan Hans Verploeg, groot voorvechter van de persvrijheid en medeoprichter van Free Voice en Press Now. Hij zette hij zich actief in voor vervolgde vakgenoten in landen waar er een ‘Prijs’ staat op het Vrije Woord.

Minka Nijhuis doet al meer dan 25 jaar verslag vanuit conflictgebieden voor onder andere Trouw, NRC/Handelsblad, Vrij Nederland en De Groene Amsterdammer. Ook levert zij bijdragen aan diverse radioprogramma’s. Zij berichtte de afgelopen jaren over oorlogen in Cambodja, Birma, Oost-Timor, Irak, Afghanistan en Syrië. Minka Nijhuis is tevens auteur van non-fictie boeken die ook internationaal worden uitgegeven, zoals Het huis van Khala, over een familie in Bagdad, en Birma, land van geheimen. In haar werk laat ze vooral zien hoe burgers het slachtoffer zijn van oorlogen en dictaturen en brengt ze hun leven in kaart met nadrukkelijk oog voor het vrije woord.   

Meer algemene informatie over de Nieuwspoort Prijs van het Vrije Woord via deze link. 

 

Juryrapport Prijs van het Vrije Woord Minka Nijhuis 25-10-2017

Gerelateerde pagina's

Deze pagina delen: