Minka Nijhuis wint de Nieuwspoort Prijs van het Vrije Woord 2017

minka eddyvwesselDSC 6245
Gepubliceerd op: 16 oktober 2017

De Prijs van het Vrije Woord 2017 wordt op 25 oktober 2017 in Nieuwspoort tijdens het 55-jarig bestaan van het Internationale Perscentrum uitgereikt aan Minka Nijhuis. Zij doet al meer dan 25 jaar verslag vanuit conflictgebieden voor  onder andere Trouw, NRC/Handelsblad, Vrij Nederland en De Groene Amsterdammer. Ook levert zij bijdragen aan diverse radioprogramma’s.

Zij berichtte de afgelopen jaren over oorlogen in Cambodja, Birma, Oost-Timor, Irak, Afghanistan en Syrië. Minka Nijhuis is tevens auteur van non-fictie boeken die ook internationaal worden uitgegeven. In haar werk laat ze vooral zien hoe burgers het slachtoffer zijn van oorlogen en dictaturen en brengt ze hun leven in kaart met nadrukkelijk oog voor het Vrije Woord.  

De jury van de Prijs van het Vrije Woord, bestaande uit voorzitter Egbert Myjer en de leden Jeroen Smit en Lilian Gonçalves zal tijdens de bijeenkomst op 25 oktober bekendmaken waarom Minka Nijhuis de Prijs heeft gewonnen. De Prijs wordt toegekend aan een persoon, een groep van personen of een organisatie die zich heeft onderscheiden door zijn/haar activiteiten op het terrein van de mensenrechten, de verspreiding en/of bescherming van het Vrije Woord uitdrukkelijk daarbij inbegrepen, in Nederland, Europa of op wereldniveau. De Prijs bestaat uit een kunstzinnige verbeelding van het Vrije Woord ontworpen en uitgevoerd door de Haagse kunstenares Liesbeth Busman, een bedrag van € 5.000,= en een oorkonde.

In 2007 werd de Prijs van het Vrije Woord voor het eerst uitgereikt aan mr. Max van der Stoel, minister van Staat en oud-minister van Buitenlandse Zaken voor zijn inspanningen voor vrede en veiligheid en zijn grote internationale staat van dienst op het gebied van mensenrechten. In 2012 werd de Prijs van het Vrije Woord postuum toegekend aan Hans Verploeg, groot voorvechter van de persvrijheid en medeoprichter van Free Voice en Press Now. Hij zette hij zich actief in voor vervolgde vakgenoten in landen waar er een ‘Prijs’ staat op het Vrije Woord.

Wilt u bij de uitreiking zijn van de Prijs van het Vrije Woord, meldt u zich dan aan via deze link. De bijeenkomst start op woensdag 25 oktober 2017 om 16.00 uur en eindigt rond 17.30 uur. Tevens vindt er een debat plaats over het Thema:

Welke invloed hebben sociale media op het Vrije Woord?

deelnemers aan het debat zijn:

  • Saskia Belleman, rechtbank- en juridisch verslaggever De Telegraaf
  • Esther Lammers, adjunct-hoofdredacteur dagblad Trouw
  • Rick Lawson, hoogleraar Europees Recht, Leiden                 

16 oktober 2017

Gerelateerde pagina's

Deze pagina delen: