Minister-president onthult Rotary-bord Nieuwspoort

Rotary onthulling
© Freek van den Bergh
Gepubliceerd op: 26 november 2018

Minister-president Mark Rutte heeft op vrijdag 23 november jongstleden het gevelbord onthuld van Rotary Club Den Haag Nieuwspoort. Deze Rotaryclub behoort tot de ‘jongste’ clubs van het land en telt inmiddels zo’n dertig leden. Met deze blikvanger in het hart van politiek Den Haag wil de club andere Rotarians wijzen op de wekelijkse bijeenkomsten in perscentrum Nieuwspoort en ook een ambassadeursrol vervullen.

Rotary Club Den Haag Nieuwspoort is in september 2017 van start gegaan. Al snel bleek er veel belangstelling voor dit nieuwe initiatief in perscentrum Nieuwspoort. In juni 2018 ontving de club de zogeheten ‘charter’ en ging daarmee officieel deel uitmaken van de internationale Rotarybeweging. Diversiteit is een sleutelwoord voor de Rotaryclub die iedere vrijdag bijeenkomt. De club telt inmiddels bijna dertig leden, met een gemiddelde leeftijd tussen de 40 en de 50 jaar en een grote verscheidenheid aan beroepen, culturele en nationale achtergronden en levenssituaties. Ook minister-president Rutte zei na de kennismaking met de jonge club zijn eigen beeld te moeten bijstellen dat Rotary “vooral uit oude mannen” zou bestaan. Rutte vertelde enkele Rotarians in zijn familie te hebben en noemde met name het combineren van sociale contacten met maatschappelijke betrokkenheid heel sympathiek.

Blikvanger
Het is voor de eerste keer in de geschiedenis van Rotary in Nederland dat een minister-president betrokken is bij de onthulling van het ‘gevelbord’ van een nieuwe Rotary Club. Inkomend voorzitter Carolien Brederije noemde het daarom “een grote eer” dat de premier dit wilde doen. Zij sprak de hoop uit dat niet alleen Rotarians van buiten Den Haag hierdoor de weg naar een clubbijeenkomst in Nieuwspoort weten te vinden maar het ook voor anderen een blikvanger zal zijn. “Wij willen heel graag als ambassadeur voor Rotary International optreden. Dit bordje bij de deur van Nieuwspoort, waar iedere dag politici, ambtenaren, journalisten, lobbyisten en andere beslissers voorbijkomen, zal ongetwijfeld een positief effect hebben op de bekendheid van Rotary. Ook ontvangen wij regelmatig gastsprekers die in politiek Den Haag actief zijn en zo met Rotary kennis kunnen maken”, aldus Carolien Brederije.

Serviceclub
Met meer dan 1,2 miljoen leden en 34.000 clubs in 200 landen is Rotary International niet alleen de oudste maar ook de grootste serviceclub ter wereld. Alhoewel iedere club een eigen invulling geeft aan het Rotary-lidmaatschap draait het steeds om het versterken van onderlinge vriendschap, het uitwisselen van professionele en persoonlijke ervaringen en de gemeenschappelijke inzet voor maatschappelijke doelen. Naast het ondersteunen van lokale doelen is Rotary ook internationaal actief, onder meer voor de bestrijding van polio. 

Gerelateerde pagina's

Deze pagina delen: