Anne Vondelingprijs en de Saskia J. Stuivelingprijs 2018 toegekend

annevondeling
Gepubliceerd op: 28 mei 2019

De Anne Vondeling Prijs 2018 is toegekend aan Milena Holdert en Ghassan Dahhan voor hun televisie- en krantenserie over de steun van de Nederlandse overheid aan Syrische strijdgroepen. De serie is een gezamenlijk project van het televisieprogramma Nieuwsuur en dagblad Trouw.

De jury prijst Holdert en Dahhan voor de kwaliteit van hun artikelen/uitzendingen, en ook voor de samenwerking tussen redacteuren van een krant en een tv-programma. In de ‘Syrië-serie’ heeft dit unieke producties opgeleverd, waarbij de multimediale mogelijkheden van tekst, beeld, geluid en vormgeving ten volle zijn gebruikt.

Jan van de Streek wint de Saskia J. Stuivelingprijs 2018
Tevens kent de jury de Saskia J. Stuivelingprijs toe aan Jan van de Streek, hoogleraar Fiscaal concernrecht aan de Universiteit van Amsterdam. Van de Streek heeft nauw samengewerkt met redacteuren van uiteenlopende media bij de berichtgeving over de voorgenomen afschaffing van de dividendbelasting, het meest omstreden politieke onderwerp van het kabinet Rutte III in het afgelopen jaar. Ook heeft hij in 2018 onder eigen naam artikelen over de dividendbelasting geschreven voor Follow The Money, Trouw, Het Financieele Dagblad en het Weekblad Fiscaal Recht, en heeft hij de redactie van Nieuwsuur over dit onderwerp bijgestaan.

Het onderzoek van Van de Streek naar de memo’s over de dividendbelasting heeft een innovatieve bijdrage geleverd aan de verslaggeving over dit onderwerp. De toekenning van de prijs aan een journalistieke buitenstander is dan ook een blijk van erkenning voor de sleutelrol die deskundige bronnen voor journalisten spelen bij primeurs, duiding en verdieping van het politieke nieuws. 

Uitreiking
De uitreiking van de Anne Vondelingprijs en Saskia J. Stuivelingprijs vindt plaats op woensdag 26 juni 2019 om 17.00 uur in de Noenzaal van de Eerste Kamer der Staten-Generaal. Inloop vanaf 16.30 uur.

Ben Knapen, fractieleider van het CDA in de Senaat, oud-staatssecretaris van Buitenlandse Zaken en oud-hoofdredacteur van NRC Handelsblad, zal de winnaars toespreken en beide prijzen uitreiken. Het is verplicht om bij binnenkomst van het Eerste Kamergebouw een ID te tonen (voor parlementaire journalisten: een Kamerpas is niet voldoende).

De jury van de Anne Vondeling Prijs bestaat uit Roel Janssen (voorzitter; financieel-economisch journalist, auteur), Bert van den Braak (bijzonder hoogleraar parlementaire geschiedenis aan de universiteit van Maastricht en verbonden aan het Montesquieu Instituut), Sascha de Boer (fotograaf en voormalig presentator van het NOS-journaal), Sywert van Lienden (politiek activist en lobbyist) en Sharon Gesthuizen (voorzitter van de Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang en oud-lid van de Tweede Kamer voor de SP). Querine Hoejenbos is secretaris van de jury.

Inlichtingen:
Roel Janssen, juryvoorzitter (contact@roeljanssen.nl)
Henk Bakker, secretaris van de Anne Vondeling Stichting (av-prijs@ziggo.nl)
Jan Schinkelshoek, voorzitter van de Anne Vondeling Stichting (jan@schinkelshoek.nl

De Anne Vondelingprijs wordt mede mogelijk gemaakt door De Stichting Je Maintiendrai Fonds en financieel gesteund door de Haagse PR-bureaus Hill & Knowlton; Meines Holla & Partners; Publieke Zaken; Schinkelshoek & Verhoog en The Hague Corporate Affairs. 

 

Deze pagina delen: