Makers Fokke & Sukke winnen Inktspotprijs 2017

Winnaar Inktspotprijs
Gepubliceerd op: 26 september 2017

Jean-Marc van Tol, John Reid en Bastiaan Geleijnse, de drie makers van Fokke & Sukke, hebben dinsdag de Inktspotprijs 2017 gewonnen. 

De drie ontvingen de prijs voor de beste politieke tekening van het jaar voor een cartoon waarin Fokke & Sukke op vakantie naar blasé nieuws over aanslagen op de radio luisteren. De winnende tekening verscheen op 28 juli 2016 in NRC Next en NRC Handelsblad.

Volgens de jury is de tekening zo goed omdat de tekening de mening voorbij gaat en laat het doordenken over aan de kijker. “De vermoeidheid die we ervaren bij het nieuws over alweer een aanslag, de twijfel over of we het nu veel of weinig aandacht moeten geven ‘anders winnen de terroristen’ en vooral onze eigen onthechtheid van het nieuws worden hier allemaal in een goeie grap gevat.” 

De tweede prijs ging naar Jos Collignon voor zijn cartoon ‘Succes voor DENK’ (de Volkskrant, 18 maart 2017) en de derde prijs was voor het collectief Gorilla met ‘A typeface voor Donald Trump’ (De Groene Amsterdammer, 7 oktober 2016).

Vier eervolle vermeldingen gaf de jury: voor tekenaars Joep BertramsTom JanssenMarijn (Mat Rijnders) en Cortés.

 

Gerelateerde pagina's

Deze pagina delen: