Kees Lunshoflezing 2017

DPQGud4X0AANO96foto wilco
Gepubliceerd op: 22 november 2017

Tiende Kees Lunshoflezing  
‘Fatsoen is subjectief en respect moet je verdienen'. 

De aankomend waarnemend burgemeester van Amsterdam, Jozias van Aartsen kan niets met fatsoen of respect als het gaat om de omgang tussen politici en journalisten; het thema van de tiende Kees Lunshoflezing. 

‘Fatsoen is iets subjectief en respect moet je verdienen’, trapte hij af. Van Aartsen houdt meer van het woord ‘fair’. Een eerlijke manier waarop journalisten en politici elkaar behandelen.

‘Ik had gehoopt hier geheel vrij te staan, maar door mijn huidige functie en mijn aankomend waarnemend burgermeesterschap, moet ik mijn woorden toch op een goudschaaltje wegen’, aldus de waarnemend commissaris van de koning in Drenthe.

Van Aartsen vond dat er in de verhouding tussen politici en journalisten niet zoveel veranderd was sinds het einde van de negentiende eeuw. Er bestond een natuurlijke symbiose waarbij journalisten en politici elkaar dicht op de huid zaten en zelfs een symbiose vormden. Hij noemde een aantal journalisten die in de politiek belandden. Winston Churchill spande de kroon; hij was oorlogscorrespondent, militair en politicus in de dop tegelijk.

Hoewel er enerzijds niet veel veranderd was in de relatie tussen politiek en journalisten aldus Van Aartsen, moest hij later constateren dat er dankzij de sociale media wel degelijk veranderingen waren. De politicus kan via de social media direct zijn publiek bereiken, zonder tussenkomst van de journalistiek. ‘Dat zorgt voor een groot bereik, maar ook voor ‘nepnieuws’’, aldus Van Aartsen. Hij had dan ook waardering voor het kabinet dat meer geld uittrekt voor degelijke onderzoeksjournalistiek.

Van Aartsen besloot met een aantal tips voor zowel journalisten als politici: speel minder kluitjesvoetbal en heb de moed om te zeggen dat de keizer geen kleren draagt.

Na afloop van zijn lezing werd Van Aartsen stevig ondervraagd door een journalistenpanel, bestaande uit Floor Bremer (RTL), Avinash Bhikhie (Nu.nl), Laurens Boven (BNR Nieuwsradio), Nicole Besselink (Trouw). Gespreksleider was onderzoeksjournalist en presentator Max van Weezel.

Tijdens de paneldiscussie ging het over de rellen in de Schilderswijk tijdens het burgemeesterschap van Van Aartsen. Hij was in de zomer van 2014 met vakantie en vertelde de media niet direct terug te zullen keren naar Den Haag. Van Aartsen werd verketterd op de sociale media en De Telegraaf had moord en brand geschreeuwd. ‘Of hij van die beslissing achteraf geen spijt van had?’ vroeg Floor Bremer.

‘Nee’, vond Van Aartsen. ‘Ik wist wat ik deed, ik had behoorlijk wat ervaring opgedaan tijdens mijn ministerschap en ik had mijn gemeenteraad achter me staan’.

De journalisten kwamen zelf op stoom toen het ging over fatsoen en de formatie. ‘Onfatsoenlijk en arrogantie van de macht om ons altijd maar te laten wachten, zonder ook maar iets te zeggen, aldus Laurens Boven. Van Aartsen kon erin meegaan. Ook hij had moeite met de totale geslotenheid tijdens de formatie.

Of het fatsoenlijk was hoe RTL voormalig minister Hennis behandelde, zo wilde gespreksleider Max van Weezel weten. RTL zette op de website hoe Hennis haar woordvoerder om hulp vroeg, nadat ze drie keer op dezelfde vraag geen antwoord gaf. Floor Bremer vertelde dat het een gelijke strijd was tussen een journalist die het dossier kende en een minister die maandenlang de rapporten in haar bezit had. Nicole Besselink van Trouw –de meest fatsoenlijke krant van Nederland volgens Van Weezel- verdedigde Hennis: politici zijn ook mensen.

Van Aartsen had het betreffende item niet gezien, maar begreep –na uitleg van Bremer- waarom RTL het op de website had geplaatst. ‘Zowel journalisten als politici moeten goed voorbereid het gesprek in gaan.’

----------------------------

Voor de tiende achtereenvolgende keer organiseerde Internationaal Perscentrum Nieuwspoort de Kees Lunshoflezing als eerbetuiging aan de in 2007 overleden voorzitter, Kees Lunshof. Emile Bode, oud chef van de parlementaire redactie van De Telegraaf haalde persoonlijke herinneringen op aan Kees Lunshof.

De lezing werd verzorgd door Jozias van Aartsen, voormalig fractievoorzitter voor de VVD in de Tweede Kamer, oud-minister van Landbouw en Buitenlandse Zaken, voormalig topambtenaar en burgemeester van Den Haag en huidig waarnemend commissaris van de koning van de provincie Drenthe. Van Aartsen wordt op 4 december benoemd tot waarnemend burgemeester van Amsterdam.

Voor meer informatie:
Anneke Verbraeken
Commissie Democratie en Debat
+31 641035 209

Lees hieronder de lezing verzorgd door Jozias van Aartsen en kijk voor een volledige impressie van de avond hier

Kees Lunshoflezing 2017 door Jozias van Aartsen

Gerelateerde pagina's

Deze pagina delen: