Jong Nieuwspoort in Debat: Nepnieuws

jongnp nepnieuws
Gepubliceerd op: 1 februari 2017

Nepnieuws: wen er maar aan. Of toch niet? Moeten we er iets tegen doen? Maar wat dan? Hoe ga je om met nepnieuws als politieke partij, als journalist of als lobbyist? Kortom: wat is het effect van nepnieuws op het Binnenhof?

Jong Nieuwspoort zocht het uit op 1 februari in Nieuwspoort!

Hillary Clinton wist van kindermisbruik maar schoof dat onder het tapijt, blijkt uit haar e-mails. Trump die in de 90’s zou hebben gezegd dat als hij president zou willen worden, hij sowieso voor de republikeinen zou gaan omdat die kiezers zo dom zijn. DJ Tiësto die is overleden. Allemaal niet waar. Allemaal voorbeelden van nepnieuws.

Of het een bewust doel heeft gehad of gewoon een uit de hand gelopen grapje is geweest, dat is vaak moeilijk te herleiden. Feit is wel dat nepnieuws voorkomt en dat je je daarvan bewust moet zijn. Daarom organiseerde Jong Nieuwspoort op woensdag 1 februari een discussieavond over dit fenomeen. Wat is het? Is het nieuw? Wat kan het betekenen voor de Nederlandse verkiezingen? Hoe gaan kiezers, politici en journalisten ermee om? Zouden techbedrijven als Facebook en Twitter een rol moeten hebben om het tegen te gaan? Vier panelleden gingen met elkaar en het publiek in gesprek over nepnieuws.

Sanne Kruikemeier

Sanne Kruikemeier is universitair docent aan de UvA. Zij focust zich op de inhoud en effecten van digitale politieke communicatie. Ook heeft zij onderzoek gedaan naar de online activiteiten van kiezers.

Leon Boelens

Leon Boelens zit in het campagneteam van GroenLinks. Hij houdt zich als community manager bezig met de online campagne van GroenLinks. Voorheen werkte hij als campagnestrateeg bij campagnebureau BKB.

Mimi van Dun

Mimi van Dun is Projectcoördinator bij Mediawijzer.net. Dit is in 2008 op initiatief van het ministerie van OCW opgericht en heeft als doel jongeren in Nederland goed om te leren gaan met de grote verscheidenheid aan offline en online media.

Philip de Witt Wijnen

Philip de Witt Wijnen is financieel politiek redacteur bij NRC Handelsblad. Hij is een van de redacteuren die de rubriek NRC Checkt maakt, waarbij gepresenteerde nieuwsfeiten of uitspraken van politici worden beoordeeld op hun waarheidsgehalte. 

Deze pagina delen: