Nieuwspoortprijs voor cartoon Joep Bertrams

bertrams
Gepubliceerd op: 16 maart 2017

De tekening 'Asscher in de lift' van Joep Bertrams is in perscentrum Nieuwspoort aangewezen als de beste politieke cartoon van de laatste drie weken betreft de expositie ‘met het oog op de verkiezingen’. De prent die op 3 maart in dagblad De Limburger te zien was, over het dreigende zetelverlies van de PvdA, is actueel gebleven. 

Een onafhankelijke jury moest een keus maken uit 126 ingezonden cartoons van 17 tekenaars. De juryleden vinden unaniem dat de winnende prent het sterkste onderwerp aangeeft en een beginnend drama aankondigt. De dagelijkse tekeningen van de 17 deelnemers werden vanaf 19 februari tot en met 15 maart op de beeldschermen in de hal van Nieuwspoort getoond evenals in de Centrale Bibliotheek Den Haag, Persmuseum Amsterdam, Beeld en Geluid Hilversum en Zentrum für Niederlande-Studien Munster.
Op de tweede plaats is de prent 'Blinde Geleidehonden' van Arend van Dam gekozen. Miriam Visser bezet de derde plaats met haar kleurrijke tekening van Rutte en Wilders, als boksers gekleed, die een wedstrijd op de tv zien. 

De jury bestond uit de leden van de Kunstcommissie van Nieuwspoort onder wie twee oud-redacteuren politiek, en verder uit Wilco Boom, voorzitter van de Raad van Toezicht Nieuwspoort en parlementair redacteur van de NOS, plus uit Bart Maat, ANP-fotograaf op het Binnenhof. De Nieuwspoortprijs bestaat uit een oorkonde en een bescheiden geldbedrag. 

Gerelateerde pagina's

Deze pagina delen: