Inktspotprijs 2018 voor Tjeerd Royaards

inktspotprijs 2018
Good migrant, bad migrant - door Tjeerd Royaards
Gepubliceerd op: 25 september 2018

'In een simpel plaatje zette de winnaar van de Inktspotprijs 2018 het migrantendebat op scherp', aldus de jury.

Tjeerd Royaards verwijst met zijn cartoon naar de 23-jarige Mamoudou Gassama uit Mali, die wereldnieuws werd toen hij als illegaal in Parijs verbleef en een kind redde dat aan een balkon hing. Hij kreeg prompt een verblijfsvergunning van president Macron.

Juryvoorzitter Xander van der Wulp overhandigde de winnaar een bronzen beeldje van kunstenares Carla Daalderop.

De expositie ‘De 100 beste cartoons – Inktspotprijs 2018’ is vanaf 26 september te zien op drie locaties: de OBA Oosterdok in Amsterdam (Oosterdokskade, naast CS), de Centrale Bibliotheek Den Haag (Spui) en Museum Limburg in Venlo. Daarna reist hij door naar o.a. Enschede, Sittard, Eindhoven en Münster. Tevens is in Nieuwspoort vanaf de dag van de opening een digitale variant van de expositie te zien (hal) waarin alle 100 tekeningen in een doorlopende ‘loop’ voorbijkomen. 

Na de bijeenkomst verschijnt op zowel de website van Pers & Prent als die van Beeld en Geluid het (dit jaar uitsluitend in digitale vorm verschenen) boek ‘De 100 beste cartoons – Inktspotprijs 2018’, voor iedereen gratis te bekijken, downloaden en te verspreiden. Dit digitale boek bevat net als de expositie de 100 beste inzendingen voor de Inktspotprijs 2018. Zo bereiken deze tekeningen een nog veel groter publiek. 

Jury Inktspotprijs 2018
Juryvoorzitter Xander van der Wulp, Gijs van de Westelaken en Sigrid van Essel De Inktspotprijs is een initiatief van stichting Pers & Prent.

De prijsuitreiking, de expositie en het boek zijn mede mogelijk gemaakt door: Het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, Nieuwspoort, de Volkskrant, NRC, Trouw, Griffioen Grafiek; enkele particuliere giften plus alle Vrienden van Stichting Pers & Prent.

Deze pagina delen: