Geslaagde bijeenkomst Financiële Poort

HK20170928 34 rezised
Bijeenkomst 28 september
Gepubliceerd op: 5 oktober 2017

Op 28 september organiseerden ING en de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) in Nieuwspoort weer een Financiële Poort. Met deze keer als thema de Duitse verkiezingen: wat betekent de uitslag voor Duitsland, Europa en voor de verschillende sectoren? 

De Financiële Poort werd geopend door organisatoren Lilian van der Meij (ING) en Laurens Miserus (NVB) waarna journalist en columnist Wierd Duk het debat meteen op scherp zette met zijn uitgesproken column. Duk stelde dat er een kloof bestaat tussen enerzijds het “gewone” Duitse volk en anderzijds de politieke en mediale elites. De uitslag van de Duitse verkiezingen illustreert dit dan ook goed, aldus Duk.

Vervolgens gaf Peer Steinbrück, voormalig minister van Financiën namens de SPD in het bondskabinet-Merkel I, zijn analyse van de uitslag van de Duitse verkiezingen. Steinbrück stelde dat ondanks de politieke aardverschuiving, het normale proces zijn doorgang zal vinden. Hij benadrukte het belang van continuïteit - voor zowel Duitsland als Europa. Steinbrück analyseerde ook de verkiezingswinst van het rechts-populistische AfD; waarom stemmen Duitsers op zo’n partij? Zijn antwoord: het electoraat van de AfD is niet nazistisch, maar mist de verbinding met de traditionele partijen, en die schuld ligt vooral bij de traditionele partijen zelf.

Daarna startte onder de deskundige leiding van Derk Marseille, Duitsland-correspondent voor BNR Nieuwsradio, een levendig debat met een panel van deskundigen bestaande uit:

  • Wierd Duk, Nederlands journalist, historicus en auteur, gespecialiseerd in de geschiedenis en politiek van Rusland en Duitsland,
  • Esther de Lange, Europarlementariër namens het CDA en
  • Carsten Brzeski, Hoofdeconoom ING Duitsland.

Een kort videoverslag is te vinden op de website van de Financiele Poort.

Deze pagina delen: