Finissage tentoonstelling Jeroen Oerlemans en ingebruikname herdenkingsscherm

DSC 0081 2
Gepubliceerd op: 25 mei 2018

Woensdag 25 mei 2018 vond in Nieuwspoort een finissage plaats ter afsluiting van de tentoonstelling van de fotograaf Jeroen Oerlemans. Bij deze gelegenheid vond ook de officiële ingebruikname van het herdenkingsscherm in de hal van Nieuwspoort plaats, voor Nederlandse (foto-) journalisten en cameramensen die zijn omgekomen tijdens de uitoefening van hun vak.

Het herdenkingsscherm is een langgekoesterde wens van leden van Nieuwspoort, die al stamt van voor de verbouwing van het pand. Het was daarom des te passender dat deze opening nu plaats kon vinden tegelijk met de Oerlemans-tentoonstelling, wiens naam uiteraard ook op het herdenkingsscherm een plaats gekregen heeft.

Bij deze gelegenheid werden toespraken verzorgd door Wilco Boom, voorzitter van de Raad van Toezicht van Nieuwspoort, en Thomas Bruning, algemeen secretaris van de NVJ. De minister voor Media, Arie Slob, sloot af met een toespraak waarna hij aansluitend het herdenkingsscherm officieel in gebruik nam.

Alle sprekers bespraken het belang van het beschermen van journalistieke vrijheid, het gevaar dat collega’s in het buitenland nog steeds dagelijks lopen in de uitoefening van hun functie als controleurs, brengers van feiten en verdedigers van het vrije woord. Het is daarom ontzettend belangrijk om die mensen die omgekomen zijn in het nastreven hiervan, blijvend te herdenken.

Gezamenlijk werd afgesloten met enige ogenblikken stilte, terwijl op het herdenkingsscherm één voor één de namen van Jeroen Oerlemans, Stan Storimans, Sander Thoenes, Cornel Lagrouw, Koos Koster, Jan Kuiper, Joop Willemsen en Hans Terlaag langskwamen.

De toespraak van Thomas Bruning kunt u hier teruglezen.

Deze pagina delen: