Expositie 75 jaar de Bevrijding van Nederland in Beeld

kunstcomm vrijheid aug 2019
Gepubliceerd op: 20 augustus 2019

De Kunstcommissie heeft in samenwerking met Niels Beugeling en Bevrijdingsmuseum Groesbeek een beeldselectie gemaakt van foto’s over 75 jaar bevrijding van Zuid-Nederland.

De bevrijding van Nederland begon in Zuid-Limburg, waar op 12 september 1944 de eerste plaats in Nederland door de Amerikanen werd bevrijd: Mesch, het zuidelijkst gelegen kerkdorp van Limburg.

Daarna volgde vanaf 17 september van dat jaar Operatie Market Garden, de grootste luchtlandingsoperatie van de geschiedenis die eindigde met de bevrijding van gebieden in Gelderland en Brabant. Het ging hier vooral om Nijmegen en omgeving, een deel van de Betuwe en een strook in Brabant.

De weerstand van de Duitse troepen was echter zo fel dat het offensief tot stilstand kwam. Duitse troepen zetten daarnaast grote delen van de Betuwe onder water. Op 24 september 1944 werd Operatie Market Garden officieel afgeblazen; Nijmegen werd frontstad.

In het Rijk van Nijmegen vond in het voorjaar van 1945, mede gesteund door de eerdere bevrijding van Zeeland, de 'take off' plaats voor de finale: het immense Rijnlandoffensief dat zich daarna zou voltrekken. Dit offensief leidde uiteindelijk tot de verovering van het Rijnland en de bevrijding van Noord-Nederland en West-Europa.

De expositie is in Nieuwspoort te bezichtigen van 20 augustus t/m 30 september 2019.

Gerelateerde pagina's

Deze pagina delen: