Door benefietavond Nieuwspoort, trainingen voor lokale journalisten op Sint Maarten

sint maarten titel2
Gepubliceerd op: 14 mei 2019

Journalisten van lokale media op Sint Maarten kunnen vanaf eind mei gratis deelnemen aan zes trainingen om hun professionele vaardigheden op een hoger niveau te brengen. Drie ervaren trainers geven workshops op het gebied van onder meer multimediale journalistieke producties, presenteren en interviewen en het maken van video’s. De trainingen zijn een initiatief van Rotary Club Den Haag Nieuwspoort.

Na de orkaan Irma speelden de lokale media van het eiland een onmisbare rol om de communicatie op en met het eiland in de lucht te houden maar kwamen zij vanwege het wegvallen van advertentie-inkomsten zelf ook onder druk te staan.

De zes trainingen beginnen op 27 mei en eindigen op 1 juni. Inmiddels hebben zo’n 20 journalisten van het eiland belangstelling getoond. Cameraman en correspondent Tim van Dijk - die zelf op Sint Maarten woont - treedt op als coördinator en ‘verbindingsman’ tussen de lokale media en Rotary. Hij zal zelf een cursus camjo, filmen en montage geven, zodat lokale media ook (meer) videocontent aan kunnen bieden. Freek Staps - onder meer oud-Amerika correspondent voor NRC Handelsblad en pionier van NRC Q, de online tak van de krant – neemt de cursisten mee in het digitale tijdperk. Hoe krijg je een goede balans tussen offline en online, hoe zet je sociale media in en welke verdienmodellen zijn er mogelijk? Radio- en televisiepresentator Elles de Bruin, zelf lid van Rotary Club Nieuwspoort, biedt een cursus presentatie en interviewtechnieken. Elles doet dit onbezoldigd; de twee andere trainers ontvangen een bescheiden vergoeding. De trainingen worden betaald uit de opbrengst van een benefietavond die de Rotary Club ruim een jaar geleden organiseerde. De trainers zullen ook gastlessen op scholen op Sint Maarten geven om jongeren te inspireren om na te denken over een loopbaan als journalist.

Steun
Jorien Wuite, gevolmachtigde minister van Sint Maarten en lid van Rotary Club Nieuwspoort, is heel blij met het initiatief. “Tijdens de benefietavond woonde ik nog op Sint Maarten en het was een bijzondere verrassing om dit project te ontdekken toen ik lid werd van Rotary Den Haag Nieuwspoort. Het is mooi dat op deze manier de verbondenheid van Nederland met Sint Maarten naar voren komt, ook op journalistiek vlak. We hebben nog een lange weg te gaan om van Irma te herstellen en daarvoor is steun vanuit Nederland onmisbaar. Ook aandacht in Nederlandse media voor de ontwikkelingen op het eiland is daarbij onmisbaar.” Jorien Wuite hoopt dat met dit initiatief weer naar voren komt hoe belangrijk onafhankelijke media zijn voor het functioneren van een democratische samenleving. Wetgeving die de toegankelijkheid, verspreiding en kwaliteit van media bevordert, kan daarbij behulpzaam zijn. “Nieuwspoort zet zich in voor het vrije woord. Dit project geeft daar handen en voeten aan”, aldus Wuite.

Benefietavond
Voorzitter Jan-Willem Wits van de Rotaryclub in Nieuwspoort: “Het leggen van de juiste contacten, het inventariseren van scholingsbehoeften en het vinden van goede trainers bleek veel tijd te kosten. We hebben steeds vastgehouden aan het principe dat we zorgvuldig met het geld van alle gevers om wilden gaan. Daarom zijn we blij dat we nu een veelzijdig en relevant programma kunnen bieden.” De opbrengst van de speciale benefietavond ‘Nieuwspoort voor Sint Maarten’ op 9 november 2017 (https://www.nieuwspoort.nl/agenda/overzicht/nieuwspoort-voor-sint-maarten/) is met de organisatie en uitvoering van deze trainingen volledig besteed aan de doelstelling.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Jan-Willem Wits, voorzitter van Rotary Club Den Haag Nieuwspoort, via 06 131 621 36. Via hem kunt u desgewenst ook in contact komen met Jorien Wuite en Elles de Bruin.

Gerelateerde pagina's

Deze pagina delen: