De 100 beste Nederlandse politieke cartoons

persenprent trump gorilla 2019
Gepubliceerd op: 26 september 2019

De Stichting Pers en Prent en de Kunstcommissie van Nieuwspoort exposeren in de hal van Nieuwspoort 100 Nederlandse politieke spotprenten van de periode juni 2018/juni 2019.

De jaarlijkse overzichtsexpositie Politiek in Prent toont het beste werk van Nederlandse politieke tekenaars van het afgelopen jaar.

De Inktspotprijs, een bronzen beeldje van de kunstenares Carla Daalderop, is dit jaar gegaan naar het tekencollectief Gorilla voor De tralies van Trump. Het is een prent over de Latijns-Amerikaanse migrantenkinderen die aan de zuidgrens van de VS werden opgepakt, van hun ouders gescheiden en opgesloten. “Een tekening van internationale allure,” zo oordeelde de jury van de Inktspotprijs 2019 die bestond uit Sheila Sitalsing (voorzitter), Harald Vlugt en Giselinde Kuipers. In de hal is de tekening te zien evenals de andere genomineerde cartoons voor de Inktspotprijs.

Tevens is in Nieuwspoort een digitale variant van de expositie te zien (hal) waarin alle 100 tekeningen in een doorlopende ‘loop’ voorbijkomen. Het digitale boekje met de 100 beste cartoons staat op zowel de website van Pers & Prent (www.persenprent.nl) als die van Beeld en Geluid en is voor iedereen gratis te bekijken, downloaden en te verspreiden. 

De expositie ‘De 100 beste cartoons – Inktspotprijs 2019’ is ook te zien op drie anders locaties: de OBA Oosterdok in Amsterdam (Oosterdokskade, naast CS), de Centrale Bibliotheek Den Haag (Spui) en Museum Limburg in Venlo. Daarna reist de tentoonstelling verder door het land. 

De expositie is in Nieuwspoort te bezichtigen t/m 10 november 2019.

Gerelateerde pagina's

Deze pagina delen: