Tentoonstelling 100 jaar Algemeen Kiesrecht

logo algemeen kiesrecht KC april 2019
Gepubliceerd op: 16 april 2019

In de hal van perscentrum Nieuwspoort besteedt de Kunstcommissie aandacht aan honderd jaar algemeen kiesrecht voor iedere Nederlander, man en vrouw.

Op panelen, portretten en foto’s informeren tien kopstukken uit de geschiedenis zelf welke rol zij speelden in de verandering naar het algemeen kiesrecht. Daarnaast vertellen vier Nederlanders van nu hoe zij hun stemrecht ervaren. 

De invoering van het kiesrecht was niet eenvoudig. De Grondwet van 1848, die de basis legde voor het Nederlandse politieke bestel, kende het kiesrecht in eerste instantie slechts toe aan een beperkte groep mannen. Alleen mannen met voldoende geld mochten stemmen, want het kiesrecht was gekoppeld aan het belastbaar inkomen. In de loop van de 19e eeuw nam het aantal kiezers langzaam maar zeker toe. Pas in 1917 werd het algemeen kiesrecht voor mannen ingevoerd, terwijl dat voor de vrouwen nog tot 1919 zou duren.

De tentoonstelling, samengesteld door de Tweede Kamer, samen met het Haags Gemeentearchief, is in Nieuwspoort te zien tot en met 29 april 2019.

Gerelateerde pagina's

Deze pagina delen: