Skip to content
Close
Terug naar vorige pagina

Kees Lunshoflezing 2022 door Jan Slagter

De vijftiende Kees Lunshoflezing, ter herinnering aan de jong overleden journalist Kees Lunshof, voorzitter van Nieuwspoort en politiek commentator/adjunct-hoofdredacteur van De Telegraaf, werd op 16 november 2022 verzorgd door MAX-omroepbaas en presentator Jan Slagter. De lezing stond in het teken van de nut en noodzaak van de talkshows. 

Slagter (68) sprak in zijn lezing onder andere over de vraag of talkshows informatief, infotainment of puur entertainment moeten zijn: ‘’Een talkshow moet per definitie altijd informatief zijn, met een journalistieke aanpak, maar het is in mijn zienswijze geen vloeken in de kerk als de talkshows ook wat infotainment of zelfs entertainment bevatten. Het is maar hoe je het verpakt, doseert en er een goed moment voor uitzoekt in het programma‘’, aldus Slagter. 

Over het nut van talkshows zei hij in zijn slot: ‘’De profeet Hosea waarschuwde al een paar duizend jaar geleden voor het gevaar dat gebrek aan kennis een samenleving kan ontwrichten. In Hosea 4 vers 6 zegt deze ziener: ‘Mijn volk gaat verloren omdat het zonder kennis is’ . . . Mede ook om die reden mogen we mogen ons gelukkig prijzen dat er zoveel talkshows zijn op de Nederlandse televisie. Pluriform, voor elk wat wils. Dat we in Nederland er de meeste van hebben van allemaal, komt omdat we nieuwsgierig zijn, overal een mening over hebben, waarvan we denken dat die er toe doet. Van Johan Derksen tot aan Thijs van den Brink.’’ 

Een journalistenpanel onder leiding van Diana Matroos (BNR /VPRO) en bestaande uit Floor Bremer (RTL), Peter Kee (BNNVARA) en Ward Wijndelts (VN), voelde Slagter na de lezing verder aan de tand in een meet-the-press. 

Heeft u de Kees Lunshoflezing gemist of wilt u deze nog eens teruglezen, dat kan via deze link.  Terugkijken kan via deze link.

Foto’s: Freek van den Bergh