Kees Lunshoflezing door Frans Timmermans

Deze veertiende Kees Lunshoflezing, op 2 juni 2022, ter herinnering aan de jong overleden journalist Kees Lunshof, voorzitter van Nieuwspoort en politiek commentator/adjunct-hoofdredacteur van De Telegraaf, werd dit jaar verzorgd door Eurocommissaris Frans Timmermans. De lezing zou oorspronkelijk plaatsvinden in 2021, maar ging toen niet door vanwege coronamaatregelen. 

Timmermans sprak tijdens de lezing onder andere over het belang van onderzoeksjournalistiek. Ook de actualiteit kwam voorbij; Timmermans stond uitgebreid stil bij de oorlog in Oekraïne en de klimaatcrisis.

Timmermans (61) is sinds december 2019 eerste vicevoorzitter van de Europese Commissie onder leiding van Ursula von der Leyen. Eerder vervulde hij dezelfde functie in de commissie-Juncker. De PvdA-politicus was in het verleden lid van de Tweede Kamer en minister en staatssecretaris. In de Europese Commissie is Timmermans belast met de portefeuille klimaat. Hij ontwierp de Green Deal, een lijst met plannen om de Europese Unie in 2050 klimaatneutraal te maken.

Een journalistenpanel onder leiding van Fons Lambie (RTL Nieuws) en bestaande uit Esther Lammers (Trouw), Laurens Boven (Brusselse Nieuwe) en Carla Joosten (EW), bevroeg Timmermans na de lezing in een meet-the-press.

Heeft u de Kees Lunshoflezing gemist of wilt u deze nog eens teruglezen, dat kan via deze link.  En terugkijken kan via deze link.

Foto's ©Freek van den Bergh