Skip to content
Close
U kunt uw waardering voor deze foto geven door het toekennen van 1 tot 5 sterren.

2021: Sigrid Kaag (D66) tijdens exitpoll Tweede Kamerverkiezingen

D66-leider Sigrid Kaag danst op tafel na de laatste exitpoll tijdens de Tweede Kamerverkiezingen, waaruit blijkt dat D66 de tweede partij van Nederland is geworden.

Bij het zien van de laatste exitpoll, een peiling van het stemgedrag, barst de ruimte gevuld met D66’ers uit in feestvreugde. Sigrid Kaag springt op de tafel en laat zich voor een kort ogenblik gaan. Net lang genoeg voor fotograaf Martijn Beekman om het moment vast te leggen voor de eeuwigheid.

De foto prijkt de volgende dag op zes voorpagina’s. Over de plaat ontstaat vrij snel daarna enige ophef. Er bestaan twijfels over de hoedanigheid waarin Beekman aanwezig is bij het moment: als onafhankelijk fotojournalist of als campagnefotograaf van D66. In de weken daarvoor had Beekman in opdracht van de partij beelden geschoten van de campagne. Op het moment van de foto is hij de enige journalist in de ruimte. Andere fotografen moeten buiten op de trap wachten.

 

Er ontstaat twijfel over de journalistieke onafhankelijkheid van de foto. Zelf zegt Beekman over de ophef in een interview met Villamedia: ‘’De dansfoto die eruit springt is om 7 seconden over negen gemaakt. Tegen kwart voor tien bied ik hem aan het ANP aan. De redactie wil het beeld graag kopen. In mijn opwinding laat ik na te zeggen dat ik daar de enige fotograaf ben, op basis van mijn goede contacten. Natuurlijk had ik in de caption moeten melden, dat ik in de weken daarvoor de campagne­fotograaf van D66 was. Slordig.’’

Foto: Martijn Beekman