Skip to content
Close

2021: Aantekeningen verkenner Kajsa Ollongren

De aantekeningen van verkenner Kajsa Ollongren (D66) worden per toeval vastgelegd. De uitgelekte notities leiden uiteindelijk tot de langste kabinetsformatie ooit in Nederland: 299 dagen.

De formatie na de Tweede Kamerverkiezingen van 2021 zijn in volle gang als verkenner Kajsa Ollongren de gesprekstafel moet verlaten na een positieve coronatest. In haar gehaaste tocht naar de dienstauto blijkt een deel van haar papieren niet goed te zijn afgedekt. ANP-fotograaf Bart Maat, die per toeval Ollongren ziet vertrekken, legt het moment vast. Wanneer hij later inzoomt op het beeld, blijken de notities deels leesbaar. Te zien zijn in ieder geval de woorden ‘Pieter Omtzigt, functie elders’, verwijzend naar het toenmalig CDA-Kamerlid dat landelijke bekendheid verwierf als een van de voorvechters in de Toeslagenaffaire; de pijnlijke kwestie waar het vorige kabinet haar ontslag voor had aangeboden. De woorden wekken de indruk dat geprobeerd wordt het ‘lastige’ Kamerlid weg te krijgen uit het parlement.

Onduidelijk is op dat moment nog wie over Omtzigt heeft gesproken in de gesprekken met de verkenners. Demissionair-premier Mark Rutte ontkent dezelfde avond nog in een interview die persoon te zijn.

Er komt een debat, waarbij de Tweede Kamer inzage vraagt in de stukken van de inmiddels vervangen verkenners. Uit het gespreksverslag van Mark Rutte blijkt dat hij wel degelijk heeft gesproken over Omtzigt. Rutte wordt verweten te hebben gelogen over de kwestie. Zelf verklaart hij ‘geen actieve herinnering’ te hebben aan het gesprek, maar de Kamer slikt het niet. Rutte verliest het vertrouwen van de oppositie. Twee coalitiepartners, D66 en het CDA, keuren zijn handelen af. Rutte blijft aan, maar de ontstane situatie zorgt voor een enorme vertraging in de kabinetsformatie.

 

Met de foto wint Bart Maat de ANP Nieuwsfoto van het jaar en de prestigieuze Zilveren Camera.

Foto: Bart Maat