Skip to content
Close
U kunt uw waardering voor deze foto geven door het toekennen van 1 tot 5 sterren.

2009: Persconferentie premier Balkenende & vicepremiers Bos en Rouvoet over economische crisis

Premier Balkenende (CDA), vicepremiers Bos (PvdA) en Rouvoet (CU) presenteren plannen om zes miljard euro extra te investeren in de aanpak van de economische crisis.

De kredietcrisis ontstaat in 2007 in de Verenigde Staten, waar banken in de problemen komen als veel huizenbezitters hun hypotheek niet meer kunnen betalen vanwege de ingestorte huizenmarkt. Een groot aantal Amerikaanse hypotheekverstrekkers komt in zwaar financieel weer. Het duurt niet lang tot de crisis ook het buitenland en Nederland bereikt. De kredietcrisis stort de wereldeconomie in de diepste recessie sinds de Tweede Wereldoorlog. De Nederlandse economie krimpt volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek met 3,9 procent.

Om de maatschappelijke gevolgen van de kredietcrisis aan te pakken, trekt het kabinet-Balkenende IV bijna zes miljard euro uit. Het geld wordt ingezet om de werkgelegenheid, de bouw, woningmarkt en een duurzame economie te stimuleren en draaiende te houden.

 

Door de aanpak loopt het overheidstekort flink op. Ingrijpende maatregelen blijken in de jaren daarna nodig om het tekort terug te dringen en om de overheidsfinanciën weer op orde te krijgen.

Foto: Werry Crone