Skip to content
Close

2002: Pim Fortuyn met taart bekogeld

Pim Fortuyn is bij de presentatie van ‘De puinhopen van acht jaar Paars’ bekogeld met taarten. Over de beveiliging van de LPF-voorman ontstaat later veel ophef.

Op 14 maart 2002 is Fortuyn te gast in perscentrum Nieuwspoort voor de presentatie van zijn boek ‘De puinhopen van acht jaar Paars’. Nog voor hij aan zijn spreektekst kan beginnen, wordt hij vanuit verschillende hoeken belaagd met taart. De taarten, gevuld met allerlei smerigheden, raken Fortuyn op zijn hoofd en bovenlichaam.

De taartengooiers, die opereren onder de naam Biologische Bakkers Brigade, roepen leuzen als ‘Op naar de nul zetels’ en ‘Geef racisme geen stem’. Na de derde taart haast Fortuyn zich naar de banquet office (het keukentje) van Nieuwspoort, waar hij zichzelf probeert te fatsoeneren.

Kort na het incident doet Fortuyn voor de camera’s in Nieuwspoort, zichtbaar aangeslagen, een oproep aan premier Wim Kok: “U bent minister-president van alle Nederlanders, dus ook mijn minister-president. Wij willen een verkiezingsstrijd voeren zónder demonisering. Een uitvloeisel van deze demonisering hebben we zojuist kunnen meemaken.” 

 

Fortuyn doelt met demonisering op de zwartmakerij van zijn persoon in de media en door gevestigde politici. Op 6 mei, een week voor de verkiezingen, wordt Fortuyn op het Mediapark in Hilversum doodgeschoten door milieuactivist Volkert van der Graaf. Fortuyn overlijdt ter plaatse. Op de avond van de moord breken rellen uit rond het Binnenhof. De volgende dag wordt, na overleg met de LPF, besloten om de verkiezingen op 15 mei door te laten gaan. 

Foto: Roel Rozenburg