Skip to content
Close
U kunt uw waardering voor deze foto geven door het toekennen van 1 tot 5 sterren.

1999: Nacht van Wiegel

VVD-prominent Hans Wiegel na afloop van de stemming in de Eerste Kamer over het correctief referendum. Wiegels tegenstem geeft de doorslag en legt een bom onder het kabinet-Paars II.

Het correctief referendum moet Nederlandse burgers de mogelijkheid geven om een door de Tweede en Eerste Kamer goedgekeurd wetsvoorstel alsnog af te wijzen. Het is één van de kroonjuwelen van regeringspartij D66.

De benodigde tweederdemeerderheid in de Eerste Kamer is afhankelijk van vijf VVD-senatoren, ook wel ‘De Bende van Vijf’ genoemd, die in de eerste lezing al tegen het voorstel hadden gestemd: Hans Wiegel, Wim van Eekelen, John van Graafeiland, Henk Heijne Makkreel en Jan Verbeek.

Verdedigend minister Bram Peper en minister-president Wim Kok (PvdA) zijn aanwezig in de Eerste Kamer om een dringend beroep te doen op de senatoren om hun standpunt te heroverwegen. Ook de VVD-fractie in de Tweede Kamer laat met een gelijke boodschap van zich horen. Ondanks felle druk vanuit de partij en het kabinet, houdt Wiegel stand.

Na een lang, nachtelijk debat stemt Wiegel als enig lid van De Bende van Vijf tegen het wetsvoorstel. Het debat en de stemming wordt tot in de late uren gevolg door honderdduizenden televisiekijkers.

 

Niet lang daarna zegt D66 de steun aan het kabinet op en dienen alle bewindspersonen hun ontslag in. Na een lijmpoging onder leiding van informateur Herman Tjeenk Willink kan het kabinet enkele weken later alsnog zijn werkzaamheden hervatten. Een nieuw voorstel, de Tijdelijke Referendumwet (van kracht tot 1 januari 2005), wordt in 2001 aangenomen. Hans Wiegel heeft in 2000 de Eerste Kamer verlaten.

Foto: Phil Nijhuis