Skip to content
Close
U kunt uw waardering voor deze foto geven door het toekennen van 1 tot 5 sterren.

1989: Binnenhofdemonstratie zorgpersoneel

Duizenden verpleegkundigen protesteren op het Binnenhof tegen de hoge werkdruk, de lage lonen en de slechte arbeidsomstandigheden tijdens de periode van de ‘Witte Woede’.

In totaal zijn zo’n 16.000 verpleegkundigen en verzorgenden aanwezig op het Binnenhof om te demonstreren tegen het beleid van Dick Dees (VVD), staatssecretaris van Welzijn, Volksgezondheid en Cultuur in het tweede kabinet-Lubbers.Voor het eerst gaan verpleegkundigen zó massaal de straat op.

Een prikkelende advertentie van verpleegkundige Gaby Breuer in de Volkskrant van 1988 is de aanleiding van de onrust binnen de beroepsgroep. De frustraties leiden tot een periode van protest, stakingen en spraakmakende acties, die naar Europees voorbeeld ‘Witte Woede’ wordt genoemd. De actiegroep Verplegenden en Verzorgenden in Opstand (VVIO) wordt op 19 juli 1989 opgericht en weet mede door het goede imago van de zusters en de ludieke acties de bevolking achter zich te scharen.

 

Op 13 december 1991 fuseert de Nederlandse Maatschappij voor Verpleegkunde (NVM) met de VVIO en ontstaat de Nieuwe Unie ’91. De organisatie (NU’91) behartigt tot op de dag van vandaag de belangen van verpleegkundigen en verzorgenden. 

Foto: Bert Verhoeff