Skip to content
Close

1976: Dries van Agt eerste lijsttrekker van het CDA

Dries van Agt wordt verkozen tot de eerste lijsttrekker van de fusiepartij Christen-Democratisch Appèl. De partij levert met Van Agt de eerste CDA-premier.

Het Christen-Democratisch Appèl (CDA) is een fusie van de Katholieke Volkspartij (KVP), de Anti-Revolutionaire Partij (ARP) en de Christelijk-Historische Unie (CHU). Op het partijcongres wordt voormalig KVP-minister van Justitie en vicepremier Dries van Agt gekozen tot lijsttrekker. De drie partijen komen voor de verkiezingen van 1977 al met één lijst. In 1980 wordt het CDA officieel opgericht, na jaren van fusiebesprekingen tussen de partijen.

Als lijsttrekker wordt Dries van Agt minister-president van het onverwachte kabinet-Van Agt I, ook wel Van Agt-Wiegel genoemd. In totaal geeft de eigenzinnige CDA-politicus leiding aan drie kabinetten, in de periode 1977 tot 1982.

In 1982 kondigt Van Agt plots zijn vertrek aan uit de Nederlandse politiek. Zijn opvolger is Ruud Lubbers. De fractievoorzitter van het CDA wordt de jongste en langstzittende minister-president uit de Nederlandse geschiedenis.

Bij zijn afscheid reflecteert Van Agt nog op zijn relatie met de parlementaire journalistiek: “Met u, dames en heren van de pers, heb ik steeds in een merkwaardige haat-liefde verhouding geleefd, een clair-obscur dat straks in de herinnering zal vervagen als het veelkleurige loofbos onder de melancholieke nevels van de herfst.”

 

Foto: Bert Verhoeff