Skip to content
Close
U kunt uw waardering voor deze foto geven door het toekennen van 1 tot 5 sterren.

1967: D’66 in de Tweede Kamer

Democraten 66-lijsttrekker Hans van Mierlo viert in Hotel Krasnapolsky de uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen. De nieuwe partij komt met zeven zetels voor het eerst in het parlement.

De partij, opgericht in 1966, wilde het politieke stelsel in Nederland opschudden. In het eerste verkiezingsprogramma wordt onder andere gepleit voor meer duidelijkheid in de politiek, nieuwe spelregels die passen bij de actualiteit en democratisering van de samenleving en het staatsbestel. Die plannen spreken een grote groep Nederlanders aan: D’66 wordt in één klap de zevende partij van het land.

De eerste jaren zit D’66 in de oppositie. Na de Tweede Kamerverkiezingen van 1967 wordt, ondanks de spectaculaire binnenkomst, een centrumrechts kabinet gevormd door de KVP, VVD, ARP en CHU. Piet de Jong (KVP) wordt premier. In 1973 regeert de partij voor het eerst mee, in het kabinet-Den Uyl. D’66 levert één minister: medeoprichter Hans Gruijters wordt minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening.

De zetelwinst van D’66 en de verliezen van KVP en PvdA zorgen voor een aanzienlijke verschuiving in de Nederlandse politiek. Dat blijft ook in het buitenland niet onopgemerkt. Van Mierlo belandt een dag later met de foto zelfs op de voorpagina van de New York Times, met als begeleidende kop: ‘’Star Rises in Dutch Politics’’.

Sinds de toetreding tot het parlement is D’66 een bekend gezicht gebleven in de Nederlandse politiek. In 1994 is de partij, met inmiddels als naam D66, één van de grondleggers van een nieuw politiek fenomeen: het kabinet-Paars I, waarbij voor het eerst sinds 1918 de christendemocraten niet meeregeren.

 

Foto: Ron Kroon