kranslegging 4mei
4 mei om 11:30 uur
Herdenking in Internationaal Perscentrum Nieuwspoort.

Herdenkingsbijeenkomst 4 mei

De Raad van Toezicht van Internationaal Perscentrum Nieuwspoort, het Bestuur van de Nederlandse Vereniging van Journalisten, het Bestuur van de Parlementaire Persvereniging, het Bestuur van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten, het Bestuur van het Nederlands Genootschap van Hoofdredacteuren en het Bestuur van de Buitenlandse Pers Vereniging in Nederland organiseren de jaarlijkse bijeenkomst ter herdenking van hen die in de bezettingstijd het leven lieten voor de vrijheid van meningsuiting.

De herdenkingsbijeenkomst wordt elk jaar gehouden op 4 mei om 11:30 uur in het Internationaal Perscentrum Nieuwspoort. Aansluitend op de bijeenkomst worden bloemen gelegd bij het monument aan de gevel van Nieuwspoort.

In de geschiedenis van Nieuwspoort heeft het monument ter nagedachtenis aan de gevallen publicisten in de Tweede Wereldoorlog een terecht grote en opvallende plaats ingenomen.

‘Hoort
Het vrije woord
Bedreigd, versmoord
Brengt in de nood
Zijn vechters voort
Tot aan de dood’.

Dit korte indrukwekkende gedicht staat, in brons gegoten, op het door de Voorburgse beeldhouwer Rooijackers vervaardigde kunstwerk dat aan de gevel van Nieuwspoort is bevestigd. De tekst is van de eertijds zeer bekende schrijver, dichter, journalist en voorlichter Jan H. de Groot uit Arnhem, overleden in 1990. Ieder jaar weer komen de Poorters op 4 mei samen om met elkaar de voor de vrijheid gevallen vakbroeders en –zusters te gedenken. Tegenwoordig gebeurt dat ook met een open oog voor de collega’s die onder moeilijke omstandigheden hun werk moeten doen in landen waar het met de vrijheid van meningsuiting droevig is gesteld.

Sprekers

Gerelateerde pagina's

Deze pagina delen: