Uitreiking Thorbeckeprijs en Thorbeckelezing 2018

13 november 2018 20:00 — 22:15
thorbecke logo
Datum: 13 november 2018 20:00 — 22:15 Debat Lezing

Orbáns Hongarije, Duda’s Polen, Erdogans Turkije, Poetins Rusland en Trumps Amerika zijn slechts voorbeelden van de opkomst van wat ook wel ‘illiberale democratieën’ worden genoemd: Landen waar autoritaire regeringen de rechtsstaat opzij zetten en eerlijke verkiezingen onder druk staan. Wat is de oorzaak van deze democratische terugval? Welke rol spelen burgers, politici, en media? Hoe komt het dat de Nederlandse democratie stand houdt? Of is de democratie Nederland toch niet zo vanzelfsprekend?

Politicoloog en schrijver Tom van der Meer spreekt op 13 november as. de Thorbeckelezing uit en geeft daarin zijn visie op deze ontwikkelingen onder de titel: ‘De nadagen van de democratie?’. Coreferent en politiek columnist bij NRC Handelsblad Tom-Jan Meeus zal hierop een kritische reactie geven, waarna ook u meedoet in de discussie.

Na de lezing vindt de uitreiking van de Thorbeckeprijs 2018 plaats. Deze tweejaarlijkse prijs is een initiatief van de Vereniging Thorbecke en geldt als de meest prestigieuze prijs voor politieke welsprekendheid in Nederland. Wie wint na o.a. Frits Bolkestein, Joost Eerdmans, Femke Halsema, Alexander Pechtold en Kees van der Staaij deze prijs in 2018? De jury bestaat uit Charlotte Nijs (parlementair journalist SBS) met Tamar van den Dop (actrice), Splinter Chabot (JOVD), Carla van Baalen (Centrum voor Parlementaire Geschiedenis) en Peter van der Geer (Debat.NL).

Pia Dijkstra (D66), Jesse Klaver (GroenLinks) en Gert-Jan Segers (ChristenUnie) zijn genomineerd voor de Thorbeckeprijs 2018. De prijs wordt uitgereikt door de voorzitter van de Tweede Kamer Khadija Arib.  

We sluiten de avond af met de traditionele Thorbecke borrel. 

Praktische informatie
Inloop: 19:30
Start: 20:00
Einde: 22:15 (start borrel)
Tot vrijdag 9 november kunt u zich opgeven via het aanmeldingsformulier (‘Aanmelden’) op www.ver-thorbecke.nl 

Deze pagina delen: