Uitreiking Machiavelliprijs 2017

14 februari 2018 16:30 — 21:00
Machiavelliprijs 2017
Datum: 14 februari 2018 16:30 — 21:00

De Machiavelliprijs 2017 is toegekend aan SheDecides.

Het initiatief SheDecides ontvangt de prijs, omdat ‘deze beweging in een recordtempo bijna 400 miljoen euro bij elkaar heeft gebracht voor het recht van vrouwen en meisjes over de hele wereld om zelf te kunnen beslissen of ze kinderen willen, wanneer en met wie. Binnen nog geen zes weken ontstond er een wereldwijde beweging van landen, fondsen en particulieren ten faveure van het zelfbeschikkingsrecht van vrouwen en meisjes’, aldus het juryrapport.

‘SheDecides is in alle opzichten een verschijnsel van deze tijd. Het is een beweging waarbij grenzen tussen overheden, NGO’s, fondsen en particulieren vervagen. Een beweging met communicatie als belangrijkste hulpbron, bepalend voor het succes ervan’, zo vervolgt het juryrapport. ‘Nog nooit is de internationale bijval voor een Nederlands initiatief zo snel zo groot geweest. Initiatiefneemster Lilianne Ploumen, voormalig minister van Ontwikkelingssamenwerking, is met haar zelfbewuste vastbeslotenheid zelf ook een wonder van communicatie. Zij hield de ogen op de bal om te voorkomen dat vrouwen en meisjes in ontwikkelingslanden op achterstand zouden worden gezet’.

De Machiavelliprijs wordt jaarlijks toegekend voor een opmerkelijke prestatie op het gebied van publieke communicatie. Initiatiefneemster Lilianne Ploumen neemt de prijs in ontvangst uit handen van Marja Wagenaar, voorzitter van de Stichting Machiavelli. Het is de 29ste keer dat de prijs wordt uitgereikt.

Emily Bell, professor en founding director bij het Tow Center for Digital Journalism aan Columbia’s Graduate School of Journalism, Columbia University in New York (USA), houdt voorafgaand aan de prijsuitreiking de Machiavellilezing 2017, getiteld ‘The Global Crisis of Local News’.

Emily Bell begon haar journalistieke carrière bij The Guardian in het Verenigd Koninkrijk. Zij was een pionier in het vormgeven van de digitale activiteiten van deze krant. Inmiddels maakt zij deel uit van het bestuur van de Scott Trust, de eigenaar van The Guardian.

De organisatie biedt u na afloop graag een drankje en een hapje aan. Indien u de bijeenkomst bij wilt wonen, dient u zich hier aan te melden.

Deze pagina delen: