Trending now: Woordvoerders onder druk door social media?

18 januari 2018 14:00 — 18:15
woordvoerders socialmedia 705x220
Datum: 18 januari 2018 14:00 — 18:15

Logeion - Over woordvoering en journalistiek in 2018

Het medialandschap verandert. De dynamiek van social media zorgt ervoor dat de traditionele scheidslijn tussen zenders en ontvangers vervaagt. Iedereen kan razendsnel nieuws verspreiden. Nieuws via gevestigde media was altijd gebaseerd op gedegen onderzoek en journalistieke principes als hoor en wederhoor. Maar steeds vaker lijkt snelheid het van de waarheid te winnen. Dat biedt ruimte voor fake news, verspreid met de bedoeling de publieke opinie te beïnvloeden. Wat doe je als nepnieuws jouw organisatie raakt? En is er nog toekomst voor de traditionele woordvoerder? 

Uit het Grote Woordvoerders Onderzoek van Corner-Stone blijkt dat woordvoerders zich zorgen maken over de opkomst van nepnieuws in Nederland en de dynamiek die social media veroorzaken. Een dynamiek die implicaties heeft voor communicatievak én de journalistiek. Wat betekent het dat personen in het nieuws (ook onze ‘bazen’) steeds vaker zelf onderwerp én woordvoerder zijn? En wat betekent het voor de journalistiek? Moeten journalisten in tijden van fake news (ook) gaan voor snelheid, of voor de waarheid?

Deze interactieve middag begint met Bartho Boer (directeur communicatie NS) die de trends in woordvoerdersland presenteert, onder andere aan de hand van de uitkomsten van het Grote Woordvoerders Onderzoek en de Logeion-trends 2018-2019. Daarna gaan we onder leiding van Rocco Mooij(zzp'er, journalist) met elkaar en een panel in discussie. Wat is de invloed van fake news op het proces van beeldvorming? Hoe gevaarlijk zijn fake news, post-truth en alternative facts? Wat betekent dit voor het communicatievak en de journalistiek?

Panelleden zijn Jaap de Bruijn (stakeholdermanager VGZ), Tom-Jan Meeus (politiek columnist NRC), Jaap van Zessen (chef digitaal AD Nieuwsmedia), Hanneke de Korte (hoofd media Gemeente Den Haag) en Annelou van Egmond (senior communicatieadviseur en lid van het Landelijk Bestuur van D66, Communicatie & Campagnes).

Aanmelden voor dit evenement kan via deze link

Deze pagina delen: