Tentoonstelling: Krantenlezers

30 mei. - 24 jul. 2017
krantenlezers
Datum: 30 mei. - 24 jul. 2017

In samenwerking met de oud-directeur van het Persmuseum, Niels Beugeling, exposeert de Kunstcommissie in Nieuwspoort de tentoonstelling Krantenlezers met foto's van Eddy Posthuma de Boer. Als eerbetoon aan de in zijn voortbestaan bedreigde papieren krant worden vijftig foto’s van krantenlezers getoond. Zij zijn gefotografeerd over een periode van ruim veertig jaar over de hele wereld.

Tijdens zijn reizen heeft Posthuma de Boer een uitgebreid repertoire van eigenzinnige waarnemingen verzameld, waaronder ook kranten lezende mensen. Hij kwam ze overal tegen: staand op straat, zittend op een trap of op een bankje in het park, in hun winkeltjes, aan een cafétafeltje; soms was de lezer al vertrokken en had zij of hij op een bankje zijn krant achtergelaten voor een volgende liefhebber.

Omdat het doel van zijn reizen altijd een publicatie in kranten of tijdschriften is, is volgens Eddy Posthuma de Boer de keus voor het fotograferen van krantenlezers niet onlogisch. Toch gaat het hem om meer dan dat: zijn interesse voor alles wat mensen doen en niet laten, staat aan de basis van zijn fotografie en zijn leven. De foto’s voor deze tentoonstelling zijn geselecteerd uit een totale collectie van ruim honderd beelden van willekeurige krantenlezers.

Eddy Posthuma de Boer (1931), geboren in Amsterdam, maakt veel foto’s van de stad en haar inwoners. Hij zwerft ook over de hele aarde en legde in inmiddels meer dan tachtig landen het menselijk leven in al zijn aspecten vast. Hij werkte voor talloze Nederlandse en internationale kranten en tijdschriften zoals Het Parool, de Volkskrant, Time-Life, KRO-Studio, Avenue, Holland Herald en Sabena-Revue. Toch laat hij altijd zijn eigen visie en inzichten prevaleren boven de directe boodschap van de opdracht. Dat leidde onder meer tot de publicatie van een groot aantal fotoboeken en een aantal opmerkelijke tentoonstellingen.

Deze pagina delen:

Verwante pagina's