Syriëdiner sluit kunsttentoonstelling vluchtelingen waardig af

12 september 2016 17:30
syriediner
Datum: 12 september 2016 17:30

Op 12 september 2016 vond er een bijzondere bijeenkomst plaats in Nieuwspoort. De Syrische kunstenaars die een bijdrage leverden aan de Nieuwspoort tentoonstelling Life, Death and Art in Syria, Syrische artiesten en een aantal leden van Nieuwspoort kwamen samen in de sociëteit om de kunsttentoonstelling die de hele zomer te zien was in de hal van Nieuwspoort waardig af te sluiten. Het zorgde voor oriëntaalse sferen in de sociëteit.

Onderdeel van het programma waren optredens van een aantal Syrische vluchtelingen die op dit moment in Nederland hun artistieke capaciteiten inzetten om een nieuw leven op te bouwen. Het eten was bereid door een aantal Syrische vluchtelingen die al hun culinaire capaciteiten inzetten om de aanwezigen een goede indruk te geven van de Syrische keuken, en dat is hen uitstekend gelukt!

Aan tafel vonden er tijdens het eten ook veel gesprekken plaats tussen Poorters en Syrische vluchtelingen. Het blijft indrukwekkend om te horen wat zij allemaal hebben meegemaakt en hoe zij op dit moment proberen om hun leven op te pakken. Dit plaatst ons eigen leven in een heel ander perspectief. Poorters konden meer uitleg geven over Nederlandse gewoonten en gebruiken en hoe wij het conflict, vooral via de media, ervaren. Op deze manier ontpopte de avond zich tot een echte culturele uitwisseling waarbij het vergroten van begrip en inzicht in elkaar wereld centraal stonden.

Jaap Schuler (Nieuwspoort Foundation): ‘Nieuwspoort Foundation vindt het belangrijk om Nieuwspoort een huis van ontmoeting te laten zijn voor mensen in onze samenleving die elkaar niet snel vanzelf spreken. Syrische kunstenaars & artiesten proberen in Nederland het leven weer op te pakken en wij dragen daar graag een (klein) steentje aan bij.’

Vanaf 8 juni tot en met 15 september 2016 was de expositie waarin Syrische kunst en kunstenaars centraal staan te bezichtigen in Nieuwspoort. Elke dag zien en lezen we over het conflict in Syrië, maar het is moeilijk om ons een voorstelling te maken over hetgeen Syriërs hebben meegemaakt. Daarom organiseerde Nieuwspoort Foundation samen met de kunstcommissie en Fanack een expositie met kunst van Syrische vluchtelingen.

Deze pagina delen: