Symposium over de Transferunie

24 mei 2018 19:45 — 22:45
Stichting Milieu Wetenschap en Beleid Logo
Datum: 24 mei 2018 19:45 — 22:45

Stichting Milieu, Wetenschap en Beleid zet zich in voor het bevorderen van onafhankelijke journalistiek en wetenschap, en voor een verstandig beleid van overheden, instanties en bedrijven.

Vijf voor twaalf voor een soeverein Nederland?

Het Europese eenheidsproject nadert de eindfase: nadat jarenlang kleine stappen richting een centraal bestuurde EU genomen zijn, probeert de Franse president Macron op de EU-top in juni de sprong voorwaarts naar ‘Europese soevereiniteit’ door te drukken: een Europese transferunie. Hij lanceerde voorstellen om een geldstroom van Noord naar Zuid te organiseren, ‘voor het redden van de euro’. De verzwakte Merkel twijfelt met haar verdeelde coalitie in Berlijn. Kleinere landen met bezwaren, zoals Nederland, lijken niet eensgezind en invloedrijk genoeg om het tij te keren.

De haast van Macron is mede ingegeven door het kerend tij en de hieruit voortkomende opkomst van Euro-kritische partijen in Europese landen. Met als meest dreigende donderwolk voor Brussel de kans op het aantreden van een sterk anti-Europese regering in Italië, dat al enige jaren de meest waarschijnlijke kandidaat is om als eerste uit de muntunie te stappen. Dit zou het einde betekenen van de federale Europese droom.

De noodzakelijke ingrijpende hervorming van de EU

De voorgenomen sprong naar de transferunie wordt gepresenteerd als noodzakelijke hervorming van de EU om de muntunie te redden. Dat betekent ‘meer Europa’ en meer Europees centralisme. Maar de bevolking wil juist ‘minder Europa’.

Op naar de transferunie

De belangrijkste consequentie van de plannen van Macron voor Nederland is dat de transferunie, gebaseerd op de muntunie, bestaat uit een grote permanente geldstroom van de noordelijke naar de zuidelijke eurolanden.

Schuldgevoel door het oorlogsverleden maakt dat er in Duitsland onder de bevolking nog wel begrip is voor deze transfers, zolang ze maar vrijwillig blijven. Macron gaat veel verder. Hij wil een speciaal budget voor de eurozone, een eurozone parlement, een Europese Minister van Financiën, een Europees Monetair Fonds, schuldvorming met risicodeling voor sterke en zwakke landen en een ‘Europese’ schuldvorming, via euro-obligaties.

Nederland ziet een dergelijke transferunie niet zitten. Zeker niet naar landen die zich niet aan de Europese regels houden, terwijl wij wel alles doen om onze economie gezond te houden. Vreemd genoeg bepleitte onlangs het belangrijke adviesorgaan De Raad van State dat de euro ‘onomkeerbaar gemaakt wordt'. Dit lijkt een keuze voor een transferunie in te houden, en is daarmee een zeer geladen, politiek gemotiveerde keuze, die al over een maand geïmplementeerd zou kunnen gaan worden. Voor we deze onomkeerbare stap nemen is een goede publieke discussie een absoluut vereiste. Met name over de volgende vragen:

  1. Wat houden de voorstellen van Macron precies in?
  2. Leidt de versterking van de EU en de euro inderdaad per definitie tot een transferunie?
  3. Om hoeveel geld gaat het?
  4. Hoe staan Duitsland en Frankrijk in deze discussie?
  5. Wat kan en moet Nederland nu doen?

De sprekers vertellen u hier alles over, en onze politici beantwoorden uw vragen in het panel!

Registreren verplichtdoor middel van een email per persoon,met uw naam in het onderwerp, naar info@mwenb.nl
Toegang: €10, te betalen bij ingang van de zaal

Er worden video opnames gemaakt.Door uw aanwezigheid verklaart u zich hiermee akkoord.

Deze pagina delen: